Lezing: Geschiedenis Joods Ommen

Het Streekmuseum in Ommen houdt op dinsdag 11 april een lezing over Joods Ommen. Gerko Warner van de Stichting Herdenking Joods Ommen vertelt over de geschiedenis van de Joodse inwoners. In Ommen was ooit sprake van een kleine Joodse gemeenschap. Dit heeft geduurd tot in de Tweede Wereldoorlog.

In de eerste helft van de achttiende eeuw vestigden zich de eerste Joden in Ommen. Vanaf ongeveer 1813 hielden ze hun eigen sabbatsvieringen.Naarmate het aantal Joodse inwoners toenam, groeide ook de behoefte naar een synagoge. Hoewel er nog geen sjoel was volgde in 1853 de constituering van de Joodse gemeente in Ommen. In dat jaar werd Ommen erkend als ‘Bijkerk’ van de te Zwolle gevestigde Hoofdsynagoge. Kort daarop, toen het aantal Joodse inwoners inmiddels was gestegen tot boven de vijftig, kon in 1855 een sjoel (synagoge) in Ommen worden geopend. Warner vertelt hoe de Joden in Ommen leefden en werkten en gaat in op hun rituelen rondom leven en sterven. Uiteraard komen ook de zwarte bladzijdes van de geschiedenis tijdens oorlog aan bod.

De lezing begint om 20.00 uur. Het Streekmuseum is gevestigd aan Den Oordt 7 in Ommen. De entree is vier euro persoon inclusief koffie in de pauze. Om de thema-avond te bezoeken is opgave vooraf nodig. Reserveringen via email: info@museum-ommen of telefonisch: 0529-453487.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten