De werkzaamheden van de nevengeul bij Ommen zijn gestart

Vandaag hebben gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel, Dagelijks Bestuurslid Stegeman van waterschap Vechtstromen en wethouder Smid van de gemeente Ommen het startsein gegeven voor de werkzaamheden in het gebied langs de zuidelijke Vechtoever bij Ommen. Dit gebied krijgt een nieuwe inrichting, met onder andere een nevengeul van de Vecht.

 

In het gebied langs de zuidelijke Vechtoever, tussen de Zwolseweg en de Vecht, wordt een nevengeul aangelegd die grotendeels over het terrein van camping De Koeksebelt en het scoutingterrein loopt. Voor de bereikbaarheid van het eiland dat hierdoor ontstaat worden twee bruggen aangelegd. Ook de campings in het gebied krijgen een nieuwe inrichting.

 

De gemeente Ommen werkt nu aan een nieuw bestemmingsplan waarmee de nieuwe inrichting van de zuidelijke Vechtoever mogelijk wordt. De werkzaamheden die op het scoutingterrein gepland zijn passen binnen de huidige bestemming. Daarom starten de gemeente Ommen en waterschap Vechtstromen op deze plek alvast met het graven van het eerste deel van de nevengeul. Op vrijdagmiddag 27 maart geven gedeputeerde Boerman, DB-lid Stegeman en wethouder Smid het startsein voor de werkzaamheden.

 

Met de uitvoering van het plan voor de zuidelijke Vechtoever wordt nog meer waterveiligheid gecreëerd bij extreme afvoersituaties. Natuurvriendelijke oevers van de nevengeul bieden de nodige kansen voor planten en dieren. Bovendien versterkt het plan de beleving van het gebied.

 

De Vecht bij Ommen vormde jarenlang een ‘flessenhals’ omdat de rivier hier op z’n smalst is. Daarom werken de gemeente Ommen, waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel gezamenlijk aan de herinrichting van Vechtoevers in Ommen. Water krijgt meer ruimte zodat het waterpeil bij hoog water daalt en inwoners van Ommen droge voeten houden. Daarnaast willen de partijen de Vecht stapsgewijs terugbrengen naar een halfnatuurlijke laaglandrivier en de recreatieve mogelijkheden in het gebied vergroten. De noordelijke Vechtoever bij het centrum van Ommen is vorig jaar al opnieuw ingericht. De Vecht is verbreed, er is een haven gerealiseerd en er zijn wandelpaden en een wandelpromenade aangelegd. In navolging hiervan krijgt nu ook de zuidelijke Vechtoever een nieuwe inrichting. Het project Vechtoevers is onderdeel van het provinciale programma Ruimte voor de Vecht en mede mogelijk dankzij een provinciale subsidie.

Artikel delen:
Foto's 3
Gerelateerde berichten