CU Ommen: Aftreden Ahne donderslag bij heldere hemel

Fractievoorzitter Frans van der Mooren van de ChristenUnie in Ommen had het aftreden van burgemeester Marc-Jan Ahne totaal niet aan zien komen. “De eerste vraag die mij woensdag gesteld werd was: ‘Goedemorgen, wat is uw reactie op het vertrek van burgemeester Ahne?’ Dat kwam als donderslag bij heldere hemel.”

“Onlangs hoorde ik de geruchten dat hij werd beschuldigd van diefstal en dat de rijksrecherche een onderzoek startte”, aldus Van der Mooren. “Als ChristenUnie gaan wij echter van feiten en niet van geruchten. Ik had niet verwacht dat hij op dit moment, vanwege deze zaak, zou opstappen.”

Begrip
De fractievoorzitter geeft aan de keuze van Ahne om zijn functie neer te leggen volledig begrijpt. “Hij heeft jarenlang allerlei politiek werkzame personen onderwezen in het integer bestuurlijk functioneren. Dan kan ik me, los van het waarheidsgehalte van geruchten, goed voorstellen dat die geruchten op zich het beeld van een onkreukbare burgemeester schaden. Marc-Jan Ahne begrijpt dat als geen ander.”

Dat dergelijke geruchten blijkbaar kunnen leiden tot het opstappen van een burgemeester vindt Van der Mooren triest. “Het voorval is een groot persoonlijk drama voor Marc-Jan en zijn gezin. Maar tegelijkertijd is het een politieke realiteit. Daartegen behoort een burgemeester, of welke hoogwaardigheidsbekleder ook, zich te wapenen.”

Toekomst
Het vertrek van Ahne betekent logischerwijs de komst van een nieuwe burgemeester. Na tijdelijke voorziening van de functie zou volgens Van der Mooren een eigentijdse man of vrouw de rol van burgemeester moeten vervullen. “Het moet iemand zijn die zich in zeer korte tijd de omvangrijke vraagstukken in Ommen eigen kan maken en daarnaast voldoende uitstraling en gezag heeft om zich in het college staande te houden. Kortom, een burgemeester ‘met vijf poten’.”

Het aftreden van de burgemeester komt volgens Van der Mooren op een ongelukkig moment. “Er moeten nogal wat zaken worden geregeld. Maar ik heb het volste vertrouwen in de eigen kracht van bestuurlijk Ommen dat we dit met elkaar kunnen oplossen. Het zou niet best zijn als lopende zaken afhankelijk zijn van één persoon. Die gang van zaken gaat gewoon door. Misschien met even wat vertraging. Vooralsnog beperk ik mij tot de realiteit van vandaag. Er dient te worden voorzien in opvolger van Ahne. Dat is een van de eerste prioriteiten.”

Artikel delen:
Gerelateerde berichten