Foto: Dook van Gils

Thema-avond Groene Loper Vechtdal: samen het Vechtdal groener maken

Sinds begin dit vorig wordt er in het Vechtdal gewerkt om de aan de Vecht liggende plaatsen, Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Gramsbergen, groener te maken. Dit gebeurt in het kader van het project de Groene Loper Vechtdal, dat onder andere door de Provincie Overijssel mogelijk gemaakt wordt. Ook Landschap Overijssel en IVN Overijssel ondersteunen dit project.

Missie van de Groene Loper is bewoners en organisaties te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. De gedachte is dat door betrokkenheid bij de natuur duurzaam handelen en zorgzaam met de natuur omgaan wordt gestimuleerd. Groene initiatieven die bewoners en organisaties hebben, worden aan elkaar gekoppeld worden om zo een groene ‘loper’ uit te leggen over het gehele Vechtdal, waarvan de natuur profiteert.

In diverse steden in Overijssel is er al ervaring mee opgedaan: in Zwolle, Deventer, Almelo en Enschede zijn de kernen al een stuk groener geworden. Soms door hele simpele acties als het strooien van bloemenzaad op braakliggend terrein, maar ook grotere projecten als het gezamenlijk aanleggen van een groentetuin. Voor dit soort initiatieven waren vouchers van 500,m- euro beschikbaar, waar dankbaar gebruik van is gemaakt.

In Ommen zijn vouchers uitgereikt aan onder andere de nieuwe kinderboerderij en Openluchtzwembad Olde Vechte. Ook de vlindertuin die voor het voorjaar op het programma staat, wordt ondersteund door de Groene Loper Vechtdal. In Dalfsen en Hardenberg zijn eveneens initiatieven ontwikkeld en gehonoreerd met een voucher.

Woensdagavond 25 januari wordt in Ommen, in de nieuwe kinderboerderij, een avond gehouden waar geïnteresseerden en groepen die aan de Groene Loper Vechtdal meedoen ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Op dinsdag 31 januari zal eenzelfde avond gehouden worden voor Hardenberg en Gramsbergen in natuuractiviteitencentrum de Koppel.

Natuurkenner Henk Ruiter zal op beide avonden vertellen over de relatie tussen planten en insecten en er zal informatie gegeven worden over bijen. Beide avonden beginnen om 19.30 uur. Graag aanmelden voor een of beide avonden via miriam.gerrits@dekoppel.com of tel: 0523-273388.

Zie ook: www.groeneloperoverijssel.nl.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten