Foto: Harry Woertink

Vijfde Ommer Molendag in alle opzichten geslaagd

Weinig wind, maar heel veel bezoek. Zo kan de vijfde Ommer Molendag van zaterdag 5 augustus het beste omschreven worden. Het totaal aantal bezoekers bij de vijfde Ommer molens oversteeg dit jaar ver weg alle voorgaande edities.

In de molen aan Den Oord bijvoorbeeld turfde molenaar Roelof Rolleman maar liefst 600 bezoekers. Ook op de Besthmenermolen werd het aantal bezoekers geschat op 400 à 500. Het stelde de organiseerde stichting de Ommer Molens tot volle tevredenheid. “De bezoekers op deze wijze ons mooi cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen”, aldus Johan Otten, voorzitter van de molenstichting. “Daarom dat we deze Ommer molendag organiseren. Dit jaar voor de vijfde keer met groot succes. Wij mogen in Ommen trots zijn met het rijk molenbezit”.

Belang

Wethouder Ko Scheelde onderstreepte het belang van de molens. Niet alleen wat betreft de geschiedenis, maar ook de toekomst. De wethouder deed de toezegging zich hard te willen maken om de roede van de Konijnenbeltsmolen op korte termijn te vervangen. Het draaien van deze molen is om veiligheidsproblemen voorlopig even stil gezet. Scheele zei dat tijdens zijn openingsspeech op de partyboot van rederij Peters, gelegen tegenover de Konijnenbeltsmolen. In deze molen had de wethouder de eer een lint te mogen doorknippen om zo een nieuwe trap officieel in gebruik te stellen. Deze trap maakt de toegang voor bezoekers naar de eerste verdieping een stuk makkelijker om de nieuwe en blijvende tentoonstelling met oud molengereedschap, molenproducten en prachtige foto’s van de Ommer molens te kunnen zien. Dit laatste naast de zomerexpositie van kunstenaars die hier exposeren als “Kunst onder de Wieken”.

Activiteiten

Dat door gebrek aan wind de molens grote moeite hadden om te blijven draaien kon het publiek maar weinig schelen. Maar later op de middag ruimde de wind naar het noordwesten en trok aan zodat er op de Besthmenermolen zelfs een uur gemalen kon worden. Behalve het mooie weer was er genoeg te doen in en rond de molens. Op de stelling van de Konijnenbeltsmolen zorgden een tweetal accordeonisten voor een muzikale noot. Muziek was er ook bij de Besthmenermolen en molen Den Oordt, maar dan van een draaiorgel. Bij de eerste molen waren demonstraties met een antieke dorsmachine en zorgden warme bakkers voor ambachtelijk gebakken broodjes en koek. Bij molen Den Oordt kon het publiek zien hoe een mobiele houtzaag boomstammen verzaagde tot planken. Dit om de herinnering naar boven te halen van de oude windmolen Den Oordt die in 1824 eerst als houtzaagmolen heeft gediend. Het publiek kon ook nog eens gratis het Streekmuseum bezoeken. Ook hier veel belangstelling. De molens De Lelie en de Vilsterse molen waren ook actief op de vijfde Ommer Molendag. Bij elke molen kon gestart worden voor een fietsroute.

Artikel delen:
Foto's 5
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten