Foto: Harry Woertink

Ommer Molendag van start met draaiorgelmuziek

Alle vijf Ommer molens zijn zaterdag 6 augustus tussen 10 en 16 uur open op de Ommer Molendag. De Stichting Ommer Molens is de organisator van deze open dag die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden in samenwerking met de molenaars en vrijwilligers van De Lelie, Den Oordt, de Konijnenbelt, de Vilstersemolen en de Besthmenermolen.

Behalve kennismaken met de oude windmolens en te zien hoe graan gemalen wordt is er op de Ommer Molendag meer te doen. Bij de molen Den Oordt kan men zich met paard en authentieke boerenwagen naar molen De Lelie laten vervoeren. In de Konijnenbeltsmolen is de expositie “Kunst onder de wieken” te bezichtigen en een kleine ambachtenmarkt met een fiets- en wandelroute vormen de omlijsting bij de Besthmenermolen.

Draaiorgel Paul Rubens

Bij de molen Den Oordt is een mobiele houtzaag opgesteld die laat zien hoe boomstammen worden gezaagd tot planken. Verder zijn hier volksdansers, een salondraaiorgel en worden er ouderwetse wafeltjes (knieperties) gebakken. Bovendien is het Streekmuseum onder de molen deze dag gratis toegankelijk. De hoofdactiviteiten tijdens de Ommer Molendag liggen bij de Besthmenermolen, waar de molendag om 10.00 uur typisch Hollands wordt geopend: met muzikale klanken van draaiorgel “Paul Rubens”, eigendom van het echtpaar De Wilde uit Ommen en bediend door Klaas Herman Hagels.

Na de officiële opening door de Ommer wethouder Ko Scheele kan het publiek bij de Besthmenermolen genieten van de werking van een antieke dorsmachine. Ook worden oude ambachten gedemonstreerd, zoals het bakken van brood. Bij alle molenactiviteiten komen ook de wandelaars en fietsers ook aan hun trekken. Tussen vier molens is een speciale wandelroute uitgezet. Bovendien verbindt een fietsroute de vijf Ommer molens met elkaar. Voor de jeugd is er bij de molen Den Oordt en de Besthmenermolen een springkussen.

5 molens op rij

De Molendag wordt gehouden op elke eerste zaterdag van augustus onder auspiciën van de Stichting Ommer Molens. De vijf Ommer molens op volgorde van leeftijd zijn: de Konijenbeltsmolen uit 1806 en staande aan de Zwolseweg 5 in Ommen. Hendrik Konijnenbelt liet deze molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oordt 7 in Ommen uit 1824 en gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Heel lang heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad 7 in Ommen is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. Op molen De Lelie is Anton Wolters ambachtelijk molenaar. De Besthmenermolen aan de Hammerweg 59a is een vervangend exemplaar uit 1862 van de molen die een jaar eerder door bliksem is uitgebrand. De Vilstersemolen, eigendom van Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg 14a in Vilsteren is gebouwd in 1858 en viel in 1901 ook ten prooi aan de vlammen. Met onderdelen van molens uit de buurt is de molen op het nog bestaande muurwerk herbouwd.

Molenstichting

Van de vijf Ommer Molens heeft de Stichting Ommer Molens drie gemeentelijke molens in beheer: de Besthmenermolen, Den Oordt en de Konijenbeltsmolen. De Molenstichting stelt zich als doel de Ommer molens in goede staat te houden en zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Door goed onderhoud en tijdige restauratie staan alle vijf molens er tiptop bij. Wie altijd al een molen van binnen heeft willen zien en zich wil verwonderen over het ambachtelijk vakmanschap van de molenbouwers is de molendag bij uitstek geschikt. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De molendag is er ook om kennis te maken met de molenaars en hun molen. Om van hen te horen wat er zo leuk is aan het werk in- en met een molen.

Artikel delen:
Foto's 3
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten