Ommer Molendag en Museum-Doedag op zaterdag 3 augustus

De vijf Ommer molens hebben zaterdag 3 augustus 2019 de deuren wagenwijd open staan tijdens de Ommer Molendag om bezoekers te ontvangen. Ook het Streekmuseum, gevestigd in een van de Ommer molens heeft dan een Museum-Doedag met allerlei activiteiten in en rond het museum.

De Stichting Ommer Molens heeft als organisator van de jaarlijkse Molendag samen met het Ommer Streekmuseum de handen in een geslagen om er een fantastische molen-promotingdag van te maken. De activiteiten beginnen om 10.00 uur bij de molens De Lelie, de Konijnenbelt, de Vilstersemolen, de Besthmenermolen en molen Den Oordt. In de laatste molen is ook het streekmuseum gevestigd waar 3 augustus het bruist van de activiteiten. Op het terrein van de Besthmenermolen zijn demonstraties met een antieke dormachine en wordt ovenvers brood gebakken. Bij alle molens is wat te doen. Vanaf alle molens is bovendien een fiets- en wandeltocht uitgezet.

De Stichting Ommer Molens heeft als doel de molens in goede staat te houden en zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Vier van de vijf molens zijn eigendom van de gemeente Ommen. De oudste Ommer molen is de Konijenbeltmolen uit 1806 aan de Zwolseweg. Hendrik Konijnenbelt liet de molen herbouwen, nadat deze eerst in de Zaanstreek dienst had gedaan. De korenmolen aan Den Oordt in Ommen dateert uit 1824 en is gebouwd door timmerman Roelof Makkinga. Heel lang heeft deze molen als houtzaagmolen dienst gedaan. Molen De Lelie aan het Molenpad is een korenmolen en in 1846 gebouwd door Jan Mansier. Op De Lelie is Anton Wolters als professioneel molenaar actief. De Besthmenermolen aan de Hammerweg is er een uit 1862 en de Vilstersemolen, eigendom van Landgoed Vilsteren aan de Vilsterseweg is gebouwd in 1858. Voor alle molens geldt dat er molengidsen en molenaars actief zijn en dat kunnen er altijd meer worden. De Ommer Molendag op 3 augustus is dan ook bij uitstek geschikt om een kijkje achter de schermen te nemen en wie weet om zich als vrijwilliger op te geven.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten