K-Vriendelijk kan loon niet betalen door uitblijven PGB

Grote zorgen bij ouders die zorg voor hun kinderen inkopen bij zorginstelling K-Vriendelijk in Ommen. De ouders kunnen de zorg niet meer betalen omdat uitkeringsinstantie SVB Sociale Verzekeringsbank het persoonsgebonden budget niet uitbetaalt.
K-Vriendelijk heeft na drie maanden al 94.000 euro tegoed van de ouders. De instelling met vijftien medewerkers is ingeteerd op haar reserves, maar moet volgende week de medewerkers wel weer loon betalen.

 

De gemeenten Ommen en Hardenberg hebben bij de Tweede Kamer de noodklok geluid en het probleem onder de aandacht gebracht van de Sociale Verzekeringsbank. Mocht die volgende week nog geen geld hebben overgemaakt dan springen de gemeentes bij.

 

De ouders zijn deze week bijgepraat door het bestuur van K-Vriendelijk. De instelling garandeert ze dat ze ook volgende week nog de zorg krijgen die ze gewend zijn. “Maar dit gaat zo niet langer”, aldus directeur De Moor in het Radio Oostprogrammma Overijssel Hart. Volgens haar loopt SVB achter in de betalingen, kan de instelling het vele werk dat op ze afkomt niet aan en heeft ze daarvoor ook niet de juiste computerprogramma’s.

 

Een woordvoerder van de SVB kan nog niets zeggen over de situatie in Ommen en Hardenberg, maar wil in het algemeen wel iets vertellen. Volgens haar is SVB helemaal bij met de betalingen, maar kan dat in een individueel geval door verschillende redenen stokken.

 

Onzin, zegt Tweede Kamerlid Leijten van de SP. “Het is een perspraatje van de SVB. De situatie is schrijnend. Ik hoor dat er in veel gevallen niet betaald is. De staatssecretaris heeft de toezegging gedaan dat er binnen tien dagen betaald zou zijn. Hij is aan het goochelen met woorden en verantwoordelijkheid. De cijfers van de SVB blijken keer op keer niet te kloppen.”

 

De Sociale Verzekeringsbank SVB heeft alle declaraties van verleende zorg betaald aan ouders van stichting K-Vriendelijk in Ommen. Een aantal ouders heeft echter geen zorgcontract met de stichting waardoor uitbetaling niet mogelijk is. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt volgens SVB bij de gemeente. Dat zegt een woordvoerder van SVB in een reactie op de betalingsproblemen van stichting K-Vriendelijk.

 

De stichting heeft nog 94.000 euro tegoed voor PGB-zorg aan ouders. Volgens de ouders en de stichting komt SVB de betalingsbeloften niet na, maar dat ligt volgens SVB dus anders. “We weten dat er het een en ander niet goed gaat bij ons, maar in dit geval hebben we alles uitgekeerd wat we mogen uitkeren.”

 

SVB heeft desgevraagd de dossiers doorgekeken van dertig cliënten van de stichting en komt tot de conclusie dat zes van hen geen zorgcontract met de stichting hebben. Daarnaast zijn van de ouders niet alle declaraties van geclaimde zorg binnengekomen bij SVB.

 

Volgens de woordvoerder zijn de gemeente en de zorgverzekeraar verantwoordelijk voor de uitvoering van de zorg. Zij zouden de ouders erop moeten wijzen dat het contract ontbreekt. De gemeenten Ommen en Hardenberg zijn niet bereikbaar voor commentaar, het zorgkantoor van Achmea wel.

 

Die vindt dat SVB de ouders had moeten meedelen dat er geen contract is en vindt het niet netjes van ze dat dit niet gebeurd is. Het zorgkantoor zegt ouders die het aangaat met informatie te willen helpen. “Laten ze zich maar hier melden”, aldus een woordvoerder.

 

Doordat SVB niet alle geclaimde zorg uitbetaalt, verkeert K-Vriendelijk in betalingsproblemen. De stichting teert sinds begin dit jaar in op haar reserves en kan de lonen van haar medewerkers niet meer betalen. De gemeente Ommen en Hardenberg komen de stichting tegemoet als SVB volgende week nog niet het hele bedrag heeft betaald. Omdat SVB meent dat ze niet gerechtigd is te betalen, is het waarschijnlijk dat de gemeenten moeten bijspringen.

 

De gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van zorg en het persoonsgebonden budget.

 

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Video 1
Video: K-Vriendelijk in Ommen kan loon niet betalen door uitblijven PGB, zorg gegarandeerd
Gerelateerde berichten