Gemeente heeft vertrouwen in uitbetalingen K-Vriendelijk

“Ik heb nu het goede beeld dat de Sociale Verzekeringsbank spijkerhard werkt om dit tot een goed eind te brengen.” Dat zegt wethouder Scheele van Ommen op de dag dat de SVB al het geld zou overmaken aan Stichting K-Vriendelijk. Al het geld is er nog steeds niet, maar het komt nu mondjesmaat binnen.

 
Scheele heeft de toezegging dat morgenavond alles in orde is, inclusief betalingsoverzichten. Ook gisteren kreeg hij de toezegging dat de volgende dag alles betaald zou worden, maar dat bleek SVB niet te kunnen waarmaken. Scheele heeft nu geen reserves. De kleine stichting K-Vriendelijk in Ommen heeft van SVB nog 70.000 euro tegoed aan pgb-gelden. De stichting biedt zorg aan zo’n dertig hulpbehoevende kinderen en krijgt sinds januari maar een fractie van het geld waar ze recht op heeft. Het gevolg is dat het loon van de vijftien medewerkers niet meer uitbetaald zou kunnen worden. Daar is nu door bemoeienis van de gemeente een oplossing voor gevonden.

 

Volgens de SVB zijn de problemen ontstaan doordat een aantal ouders geen zorgcontract heeft en een aantal declaraties niet zijn binnengekomen. Na bemoeienis van wethouder Scheele zijn alle documenten nu opnieuw opgestuurd, voor de zekerheid ook naar een tweede adres van SVB. “Ik wil niet zwarte pieten, maar laten we zeggen dat het over en weer wennen was aan de individuele contracten.”

 

Vanaf januari zijn gemeenten verantwoordelijk voor de pgb. SVB doet de administratie en de uitbetaling. Naast Ommen zijn er veel meer gemeenten die tegen hetzelfde probleem aanlopen.  Staatssecretaris Van Rijn moet zich morgen in de Tweede Kamer verantwoorden voor de achterblijvende betalingen door de SVB. Scheele zegt niet op werk te zitten wachten, maar heeft in het regioberaad voorgesteld om ook de administratie en het bijbehorende budget maar bij de gemeente neer te leggen. Daarmee zou SVB als schakel vervallen. De overige gemeenten vinden dat nu nog een te gewaagd voorstel.

 

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten