Herdenking Holocaust door leerlingen van het Vechtdal College

In het kader van Ommen 75 jaar Vrijheid heeft een groot aantal leerlingen van het Vechtdal College de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de Joodse inwoners van Ommen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd. Daar gaven ze op 27 januari, Holocaust Memorial Day een presentatie van aan ongeveer 300 leerlingen uit het basisonderwijs en later in de middag aan iedereen die erover wilde horen. Zij gaven de vermoorden een gezicht, door foto’s te laten zien en te vertellen waar ze woonden en wat ze deden.

Het heeft op zowel de leerlingen van het Vechtdal College als op de basisschoolleerlingen diepe indruk gemaakt. Velen realiseerden zich ineens, dat het vaak om kinderen ging die dezelfde leeftijd hadden als zij…De leerlingen stonden in Ommen bij de woningen waar destijds Joodse gezinnen woonden. Bij die woningen brandde een kaars bij de Stolpersteine, waarop de namen met leeftijden vermeld staan van degenen die zijn vermoord. De leerlingen vertelden dat ze door het project bewuster zijn geworden wat oorlog eigenlijk inhoudt en dat ze dankbaar zijn dat er hier geen oorlog is. Allemaal waren ze het erover eens, dat Auschwitz nooit meer mag gebeuren.

’s Avonds was er een stille tocht die eindigde bij de Joodse begraafplaats waar opperrabbijn Jacobs een gebed uitsprak. De tocht werd afgesloten met een herdenkingsdienst in de Gereformeerde kerk waarin burgemeester Hans Vroomen opriep élk mens te zien als mens.

Tekst en foto’s (C): Dook van Gils 

Artikel delen:
Foto's 3
Gerelateerde berichten