Vandaag is de grote dag: Passion Ommen

In de week voor Pasen, op dinsdag 31 maart, vindt in Ommen een voorstelling plaats waarin het lijdensverhaal van Jezus wordt opgevoerd. “Een show, maar wel een show met inhoud. Ook al is het onderwerp bijna 2.000 jaar oud, het past helemaal bij de tijd van nu,” zegt eindregisseur Mike Medina. “Het wordt een spektakel van film, theater en muziek, maar ook beeldende kunst hebben we eraan toe kunnen voegen.”

 

Tijdens de stille tocht door Ommen, waarbij een groot verlicht kruis gedragen zal worden, zijn er op verschillende plaatsen werken te zien van de Ommer kunstenaars Azat Malikov en Gea Slotman, die aansluiten bij het thema.

 

Het idee is niet afkomstig van de organisatoren of spelers zelf; The Passion is al een paar keer groots uitgevoerd in verschillende steden in het land en live uitgezonden op tv. Nadat een aantal jongeren The Passion in Groningen had bijgewoond en meebeleefd, waren ze zo onder de indruk en enthousiast dat ze het lijdensverhaal ook in Ommen wilden gaan uitvoeren. Er ging een mail uit naar een grote groep mensen met daarin de vraag wie er mee wilde denken over de invulling en uitvoering van The Passion Ommen. Al snel kwamen de reacties en werden er plannen gemaakt.

 

“Het verhaal dicht bij de mensen brengen, dat is ons doel, maar dan op een moderne manier,” zegt Albert Holtvluwer, een van de organisatoren en voorzitter van de Stichting The Passion Ommen. Het evenement is een initiatief van jongeren van diverse kerken in Ommen, maar het is beslist niet alleen voor Christenen bedoeld. Het is een verhaal van alle tijden. Een verhaal van geloof, hoop en liefde, van opoffering en verdriet.

 

“Samenwerking is cruciaal,” vindt Holtvluwer, “Niet alleen tussen de spelers en de mensen die direct betrokken zijn bij het project, maar ook van sponsors, overheden en kerken. Het wordt een uniek gebeuren, waarin mensen uit Ommen zelf meedoen en meespelen. En allemaal zijn ze zo enthousiast! Kwaliteit is ook belangrijk. We hebben bijvoorbeeld professioneel zangeres Rosalinda van Dijkhorst die de rol Maria vertolkt en de regie voor de muziek op zich neemt. Het gerenommeerde orkest van Soli Deo Gloria zal met zo’n vijftig musici aanwezig zijn.”

 

Naast het schrijven van het script, het repeteren van teksten en muziek, de technische zaken als licht en geluid regelen, zijn er filmopnames op diverse locaties in Ommen gemaakt, om te fungeren als achtergrond tijdens de uitvoering op 31 maart. De voorbereidingen hebben dan bijna een jaar in beslag genomen.

 

Iedereen wordt uitgenodigd mee te lopen in de processie op 31 maart. De start is om 20.30 uur bij Het Baken. Daar vandaan gaat de processie door Ommen om op de Voormars, waar het grootse evenement plaatsvindt, te eindigen.

Artikel delen:
Video 1
Video: Video Start The Pre Passion Ommen
Foto's 7
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Foto: Dook van Gils
Gerelateerde berichten