‘Mijn hond brengt me veilig naar elke nieuwe plek’

KNGF Geleidehonden onderzocht de impact van een speciaal opgeleide hond op het leven van haar cliënten. De kwaliteit van leven mét hulphond scoort gemiddeld een 8,2 onder de geïnterviewden. Dit versus een 4,7 zonder hulphond.

De ondervraagde cliënten zijn mensen met een visuele beperking, een lichamelijke functiebeperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS (posttraumatische stressstoornis) of ouders van jonge kinderen met autisme. Ervaringen van de naaste omgeving werden ook meegenomen in het kwalitatieve onderzoek.

Een hulphond is niet meer weg te denken, daar zijn alle cliënten het over eens. Leeuwarder Gert-Jan (36) doet geen stap buiten de deur zonder zijn blindengeleidehond Nore. ‘Wij zijn een echte twee-eenheid. Nore brengt me veilig naar elke plek, ook als de route nieuw of spannend is. Een voorbijrazende vrachtwagen of andere harde geluiden; Nore is onverstoorbaar.’

Onbekende plekken

Alle cliënten voelen zich met hulphond zelfstandiger en beter in staat om sociale contacten te onderhouden en aan te gaan. Men was zonder hond 100% afhankelijk van anderen om ergens te komen. Gert-Jan gaat op zijn achttiende studeren en zelfstandig wonen.

In die belangrijke levensfase krijgt hij zijn eerste blindengeleidehond. ‘Daardoor heb ik gelukkig al snel de voordelen ervaren. Voorheen ging ik niet voor mijn lol de deur uit. Althans, niet in mijn eentje. Met mijn hond werd het plotseling leuk om op eigen benen te staan en samen onbekende plekken te ontdekken. Ik was verbaasd dat het me zoveel vrijheid gaf.’

Vrij en veilig

Twee derde van de cliënten heeft door de hulphond een grotere rol in de maatschappij. Voor de één betekent dit vrijwilligerswerk. Voor de ander een betaalde baan of een studie. De helft van de ondervraagden is werkzaam. Meerdere hadden dit zonder hond niet kunnen (blijven) doen. Gert-Jan werkt als duurzaamheidsadviseur bij de Provincie Fryslân.

‘Met Nore reis ik het land door naar werkafspraken. Treinreizen doen we echt samen. Ook op mijn werk helpt ze overal bij. In de enorme kantoortuin blijft ze staan voor het juiste bureau en ze loodst me naar vergaderingen. Als ik voor mijn werk in een hotel overnacht, dan vinden we samen mijn kamer en de ontbijtzaal terug. Lopen met mijn hond voelt vrij en veilig.’

Geen ‘patiënt’ meer

De hulphond neemt gemiddeld twee tot zes uur per dag aan taken over van de naaste omgeving. Dit heeft een grote positieve invloed op het hele gezin. Enerzijds geven cliënten aan zich weer een gezinslid te voelen in plaats van een patiënt. Anderzijds ervaart de omgeving meer vrijheid en veel minder zorgen. Hulphonden kunnen bijvoorbeeld medicatie brengen, een telefoon aangeven of schoenen uittrekken. Ook autoritjes zijn minder nodig omdat de cliënt zelf op pad kan met de hond.

Foto (C): Ron Baltus 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten