4 september aftrap Fiets Telweek in Overijssel

Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle bewegingen van een enorme groep fietsers in kaart gebracht. Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel mogelijk fietsers worden opgeroepen mee te doen via een speciale App de Fiets! app. Ook de provincie Overijssel werkt aan het onderzoek mee. Met een ludieke actie op 4 september tijdens het slotfeest van de Vechtdalse Fietsvierdaagse in Beerze roept de provincie haar inwoners op om mee te doen. 

Kennis fietsgedrag blijft achter
Naar reizen met de auto en het openbaar vervoer is veel onderzoek gedaan. Maar hoe vaak pakken Nederlanders de fiets? Welke routes leggen ze af? En welke knelpunten komen ze onderweg tegen? ‘Over fietsers is gek genoeg nog weinig bekend’, licht gedeputeerde Bert Boerman toe. ‘Het ontbreekt vaak aan harde cijfers. Met de resultaten van de Fiets Telweek kunnen we heel gericht ons fietsnetwerk verbeteren. Daarom nodig ik iedereen uit zich als deelnemers aan te melden. Want alleen door te meten, weten we hoe we het fietsen kunnen verbeteren.’

 Speciale app
Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de app store. Onder de deelnemers worden 20 Batavus fietsen verloot. Inmiddels hebben al meer dan 17.000 zich deelnemers aangemeld. Kijk voor meer informatie over de Fietstelweek op www.fietstelweek.nl.

 Breedgedragen onderzoek
Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast Nederlandse provincies en verschillende stadsregio’s werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Bredase universiteit NHTV mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten