Foto: Eigen foto

Praten over seks op jongerencamping Dennenoord

Twee medewerkers van de afdeling Seksuele gezondheid van GGD IJsselland bezochten donderdag 21 juli weer de jongerencamping Dennenoord in Ommen. Het is een jaarlijkse activiteit van GGD IJsselland om condooms uit te delen en met jongeren te praten over veilige seks.

Voorlichting

Voorlichting over veilige seks blijft nodig volgens preventiemedewerkers Carla van der Avoird en Marleen van der Horst: “Natuurlijk worden er grappen gemaakt en stoer gedaan… Maar bij het doen van een condoomdemonstratie of een kennisquiz, doen ze heel serieus mee en komen de jongeren soms zelf ook met vragen. Een open gesprek over seksualiteit dat is ons doel.”

Zo gaan de GGD medewerkers op een luchtige en leuke manier het gesprek aan met de jongeren. En natuurlijk worden er ook condooms en een gadget uitgedeeld. De gadget is dit jaar een telefoonhoesje met de slogan ‘bescherm jij jezelf net zo goed als je mobiel?’. Ook vertellen de GGD medewerkers de jongeren over Sense, het landelijke informatieplatform voor jongeren over liefde relaties en seksualiteit.

Onderzoek

Jongeren zijn een risicogroep voor wat betreft het krijgen van een soa. Jongeren kunnen daarom gratis en anoniem terecht bij het soa-spreekuur van GGD IJsselland. Voor vragen over seksuele gezondheid of om zich te laten testen op soa. In 2015 bestond meer dan de helft (56,2%) van de bezoekers van het soa spreekuur in Oost Nederland (Overijssel en Gelderland) uit jongeren onder de 25 jaar.

Dit is een toename van 6.6% ten opzichte van 2014. Het soa-vindpercentage bij vrouwen op het spreekuur is het hoogst bij de leeftijdsgroep 15-19 jaar (22,2%). Voorlichting aan deze jonge doelgroep is en blijft daarom belangrijk. In de maand augustus bezoeken de GGD medewerkers camping Dennenoord nog een keer.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten