Foto: Eigen foto

Rechtstreekse treinverbinding tussen Almelo en Hardenberg

Vanaf maandag 29 augustus kunnen reizigers rechtstreeks tussen Almelo en Hardenberg reizen met de trein. Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel, Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg, regiodirecteur Jan Mulder van ProRail en regiodirecteur Michiel Cusell van Arriva Nederland gaven hiervoor het startschot. Tijdens een feestelijke treinrit die om 7.45 uur vanuit Hardenberg naar Almelo vertrok deelden zij ontbijtjes uit aan reizigers.

Snellere verbinding

Reizigers profiteren door de rechtstreekse verbinding tussen Almelo en Hardenberg van een kortere reistijd. De reis van Hardenberg naar Almelo is verkort van 36 naar 29 minuten en de reis van Almelo naar Hardenberg is zelfs verkort van 32 naar 23 minuten. Dat scheelt dus aanzienlijk in de reistijd. Daarmee is de trein voor het eerst sneller dan de auto en dus een volwaardig reisalternatief geworden. Daarnaast hoeft er in Mariënberg niet meer overgestapt te worden om tussen Almelo en Hardenberg te reizen, dus ook qua comfort gaan treinreizigers er hier op vooruit.

Aanpassingen aan het spoor

Om dit mogelijk te maken heeft ProRail in opdracht van de provincie Overijssel het spoor grootschalig aangepast. Denk daarbij aan de sporen in Mariënberg en de realisatie van een extra wissel in Hardenberg. Op station Almelo is het perronspoor verlengd. Hierdoor hoeven reizigers minder ver te lopen om over te stappen of om de uitgang van het station te bereiken. Ook werden overwegen vernieuwd en de beveiliging van het spoor geüpgraded. Hierdoor kon de snelheid omhoog van 80 naar 120 km uur. Tegelijkertijd heeft een complete spoorvernieuwing op het traject plaatsgevonden. Over maar liefst 18 kilometer heeft ProRail de spoorstaven, dwarsliggers (bielzen) en ballast (spoorgrind) vernieuwd. Een recordlengte in één aaneengesloten periode.

“Met deze rechtstreekse verbinding gaat een lang gekoesterde wens in vervulling die van groot belang is voor de hele regio”, aldus Bert Boerman. ”Het betekent voor de treinreiziger tussen Almelo en Hardenberg v.v. een overstaploze reis en kortere reistijd. Dat is uiteindelijk goed voor de kwaliteit van het gehele openbaar vervoer in de regio en de Vechtdallijnen in het bijzonder.” Wethouder Jannes Janssen vult aan: “De rechtstreekse verbinding heeft ook een positieve invloed op de economische ontwikkeling van Noordoost-Overijssel dat zelfs voelbaar zal zijn in Zuidoost-Drenthe. Meer jongeren kunnen gemakkelijker onderwijs volgen in dit deel van Overijssel en stage lopen of werken bij bedrijven die in deze regio gevestigd zijn. Een goede ontsluiting via spoor en een snelle verbinding met Zuidoost-Drenthe is een goede ontwikkeling en zal op vele terreinen merkbaar zijn. Denk alleen maar eens aan de betere bereikbaarheid van de Universiteit Twente.”

Reizigers kunnen de dienstregeling raadplegen op Vechtdallijnen.nl of via de Arriva app.

Artikel delen:
Foto's 4
Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Foto: Eigen foto
Gerelateerde berichten