Gemeente verlengt samenwerking met stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de overeenkomst tussen de gemeente Ommen en de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) te verlengen tot en met 2019. Het college wil de komende jaren blijven inzetten op een gezonde jeugd in een gezonde(re) omgeving. Verlenging van de overeenkomst past ook bij het gezondheidsbeleid ‘Naar een gezond en vitaal Ommen, dat doen we samen!’ dat deze zomer is vastgesteld.

De gemeente Ommen is sinds 2014 een JOGG-gemeente. In Ommen heeft de lokale aanpak de naam ‘Gewoon Gezond’ gekregen. Partijen en organisaties die invloed hebben op de omgeving van jongeren en hun ouders worden hierbij zoveel mogelijk betrokken. Het uiteindelijke doel is om een gezonde(re) leefomgeving te creëren en het percentage kinderen en jongeren met overgewicht en obesitas in de gemeenten te stabiliseren en omlaag te krijgen. Concrete acties waar op ingezet wordt zijn: gezonde scholen, gezonde kinderopvang, gezonde kantines en gezonde dorpen en wijken. De lokale aanpak Gewoon Gezond is ook een onderdeel van Vitaal Vechtdal.

Gedrag beïnvloeden

Het gedrag van kinderen is gemakkelijker te beïnvloeden dan dat van volwassenen, omdat bij de laatste groep bepaalde gewoontes al zijn ingesleten. Preventie van overgewicht moet al op jonge leeftijd beginnen. Een gezonde jeugd in een gezonde omgeving zal verdere stijging van overgewicht dan ook kunnen voorkomen. Resultaten van preventieve inzet kost echter tijd.

‘Concrete stappen’

“De afgelopen periode zijn er concrete stappen gezet”, aldus wethouder Ko Scheele. “Ruim 20 organisaties hebben zich als supporter verbonden aan de lokale JOGG aanpak. In de kern Ommen wordt er actief ingezet om een gezonde(re) omgeving te realiseren in samenwerking met diverse organisaties. Daarnaast geeft een vijftal basisscholen invulling aan schoolgezondheidsbeleid. In de openbare ruimte worden initiatieven ontplooid, zoals het plaatsen van openbare watertappunten”, vertelt de wethouder.

110 gemeenten

De huidige overeenkomst met de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht loopt af na 2016. Om concrete resultaten te behalen is het van belang de JOGG-aanpak ook na 2016 te continueren. Daarvoor is een verlenging van de overeenkomst noodzakelijk. Ommen zal dan ook in de periode 2017 t/m 2019 JOGG-gemeente zijn en daarmee onderdeel zijn van de landelijke JOGG-beweging waarbij inmiddels 110 gemeenten zijn aangesloten.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten