Herdenking halve eeuw monument “Slag bij Ane”

OMMEN/ANE – Het monument in Ane dat herinnert aan de Slag bij Ane op 28 juli 1227 bestaat op 29 juli 2017 een halve eeuw. Voor de vereniging “Herdenking Slag bij Ane” aanleiding om bij de jaarlijkse herdenking op zaterdag 29 juli stil te staan bij dit historisch feit.

De Slag bij Ane, 790 jaar geleden, was de eerste uiting van verzet uit de kring van boeren uit Drenthe en Overijssel onder aanvoering van de kasteelheer Rudolf van Coevorden tegen het feodaal gezag. Het moderne ridderleger van bisschop Otto II van Utrecht werd in de moerassige Mommerieten bij Ane door de boeren in de pan gehakt. De Slag bij Ane bepaalde voor eeuwen het vrije karakter van de boeren in een groot deel van Noord en Noordoost Nederland.

Dieks Makkinga

De geboren en getogen Ommer Dieks Makkinga (4-11-1919/24-1-1995) was het die 60 jaar geleden het comité “Ien Nedersaksen” oprichtte voor een verenigd Saksenland én om de Drentse vrijheidsstrijd bij Ane te herdenken. Hij wist steeds meer historici en andere belangstellenden te interesseren voor de Slag bij Ane. Vooral omdat de veldslag van historische betekenis is en ook in navolging van de Friezen die elk jaar stil staan om de Slag bij Warns (1345).

Dieks Makkinga was van mening dat ook in Ane een monument moest komen. Er werden financiële acties opgezet, waarbij de schooljeugd uit Ommen in 1957 de eerste aanstoot gaf met een inzamelactie die 350 guldens opbracht. Maar er waren ook tegenwerkingen: het zou onzinnig zijn om een onbeduidend boerenopstand uit de Middeleeuwen aan de vergetelheid te ontrukken. Comitéleden uit kerkelijke en politieke kringen werden aangezocht. In 1961 werd onder leiding van de schoenmaker uit Ommen, Dieks Makkinga, de eerste herdenking gehouden in het dorpshuis van Gramsbergen. Ook alle jaren daarna kwamen op de laatste zaterdag in juli belangstellenden bijeen voor de herdenking van de Slag bij Ane Echter, een monument was er nog steeds niet. Makkinga gaf niet op maar zette door. Zo wist hij een stukje grond aan te kopen in Ane waar het monument zou moeten komen. In 1966 werden hier de eerste zwerfkeien geplaatst als aanzet voor een herinneringsmonument. Op 29 juli 1967 was het zover dat dr. Mr. H.P. Schaap, procureur in Zierikzee een eenvoudig uit grote en kleinere keistenen bestaand herinneringsmonument kon onthullen. Op de grote steen is de volgende tekst gebeiteld: “Slag bij Ane, 28 juli 1227. Deze dag was het treffen tussen de bisschop van Utrecht Otto van Lippe met diens leger en de Drenten onder leiding van Rudolf van Coevorden.”, gevolgd door de namen van de initiatiefnemers van het monument: H. Makkinga, F.J. Schuurman, ds. H. van Lunzen en A. Regeling.

Herdenking

In 1976 werd de vereniging “Herdenking Slag bij Ane“ opgericht. Nog steeds wordt jaarlijks  op de laatste zaterdag van de maand juli, vaak onder grote belangstelling, een herdenking bij het monument gehouden. Hierbij worden bloemen gelegd en enkele woorden gesproken en meestal ook een gedicht voorgelezen. Voorafgaand aan de herdenking wordt in café Bolte in Gramsbergen een lezing gehouden over een onderwerp dat met de Slag bij Ane verband houdt. Dit keer is dat op zaterdag 29 juli vanaf 13.30 uur.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten