Scholieren veiliger op weg dankzij verkeerseducatieprojecten

De basisscholen in de gemeente Ommen doen de komende maanden mee aan een drietal projecten in het kader van verkeersveiligheid, namelijk ANWB Streetwise, Dode Hoek en VOMOL Streetwise leert kinderen op speelse wijze over veiligheidsregels in het verkeer en Dode Hoek leert kinderen in de hoogste groepen om verkeersveilig om te gaan met grote voertuigen.  VOMOL staat volledig in het teken van de gevaren van grote landbouwvoertuigen.

Sinds een aantal jaren nemen de basisscholen in de gemeente Ommen wisselend deel aan verkeereducatieprojecten. Zes basisscholen  doen dit schooljaar mee met het project ANWB Streetwise. De andere scholen zijn benaderd voor deelname aan het project Dode Hoek. Volgend schooljaar worden de projecten tussen de scholen gewisseld.

In november of december doen leerlingen van de groepen 7 en 8 van drie scholen mee met het project VOMOL. Daarnaast zijn de basisscholen dit kalenderjaar benaderd voor deelname aan het project ‘Van 8 naar 1’/‘Op de fiets? Even niets…’ dat in het teken staat van fietsveiligheid en het gevaar van het gebruik van mobieltjes op de fiets.

Deze projecten zijn onderdeel van het Activiteitenplan Verkeersveiligheid (niet-infra) 2017 voor het basisonderwijs en worden financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

ANWB Streetwise

Streetwise is bedoeld voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 en wordt tot begin november 2017 gegeven door de ANWB. Diverse programma’s binnen Streetwise bevorderen de verkeersveiligheid. Bij groep 1 en 2 staan het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal, bij ‘Blik en klik’ ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Kinderen van groep 5 en 6 leren in ‘Hallo auto’ over de remweg van een auto en de invloed van de reactietijd op die remweg. ‘Trapvaardig’ traint kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. Ook rijden ze met een zware rugtas op. Zo worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Dode Hoek

Het project Dode Hoek wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland District Oost. De kinderen informatie over de gevaren van de dode hoek en tips over hoe deze te ontwijken is. Ook zien de kinderen hoe het in de praktijk werkt met grote voertuigen. De kinderen ervaren wanneer je wel of niet zichtbaar bent vanaf de stoel van de chauffeur.

Grote voertuigen zoals landbouwvoertuigen hebben veel ruimte nodig op de weg en kunnen daardoor een gevaar in het verkeer vormen. Bestuurders van deze voertuigen hebben veelal niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen in de buurt van hun voertuig. Andere weggebruikers weten vaak niet wat ze moeten doen als ze een landbouwvoertuig tegenkomen. Dit geldt natuurlijk vooral voor kinderen. Met name kinderen in het buitengebied leggen vaak een langere afstand af om naar het Voortgezet Onderwijs te gaan en hebben dus meer kans onderweg in aanraking met grote landbouwvoertuigen.

Speciaal voor deze kinderen is het verkeerseducatieproject ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL) ontwikkeld. Het project bestaat uit een theoretisch deel op school en een praktijkdeel op locatie waarbij gevaarlijke verkeersituaties met behulp van landbouwvoertuigen zo realistisch mogelijk worden gesimuleerd. VOMOL wordt georganiseerd door het Agrarisch Opleidingscentrum Oost. Bij de uitvoering van het praktijkdeel worden studenten van de opleidingscentra in Hardenberg (De Groene Welle) en Almelo  betrokken.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten