Woonvisie: ‘Ommen, dé plek om te wonen’

Ommen is dé plek om te wonen. Dat is de rode draad van de woonvisie, waarvan het college van B&W het concept aanbiedt aan de gemeenteraad. In de visie is verwoord waar de gemeente Ommen in 2025 wil staan op het gebied van wonen.

 

De woonvisie vormt de basis voor het woonbeleid van de gemeente Ommen. Daarnaast wordt de visie gebruikt voor het maken van prestatieafspraken met de woningcorporatie. Plaatselijk belangen , vertegenwoordigers van ouderen en de gemeenteraad hebben meegedacht over de woonvisie. Ook partijen die actief zijn op de woningmarkt, zoals makelaars, woningcorporatie en financiële instellingen hebben standpunten en ideeën ingebracht. Daarnaast is gekeken naar de actuele trends en ontwikkelingen op de woningmarkt en in de regio.

 

In de woonvisie is de ambitie voor het wonen in Ommen in 2025 als wensbeeld geformuleerd: ‘Ommen in dé plek om te wonen. Het is aantrekkelijk wonen voor jong en oud. De gemeente is “groen, duurzaam en sociaal” van karakter. Er is een grote diversiteit aan type kernen. Ommen is onderscheidend met het Vechtdal,  dé mooie stad, landschappen en bossen. Ommen biedt een betaalbaar alternatief voor wonen in gewilde woonmilieus met voldoende voorzieningen in een karakteristieke kern.’  Wethouder Klaas Smid onderschrijft deze ambitie: ‘Ommen is en blijft een prachtige gemeente om te recreëren, maar ook als woongemeente heeft Ommen veel te bieden. Met een hoog voorzieningenniveau, een vernieuwd centrum, goede openbaar vervoersverbindingen is het er bijzonder prettig wonen. De woonvisie speelt hier op in.’

 

Om de ambitie in 2025 te bereiken, richt de woonvisie zich op drie pijlers. Allereerst is Ommen dé plek om te wonen, zowel voor huishoudens die in Ommen blijven wonen als voor vertrokken Ommenaren die zich weer in Ommen willen vestigen. Er moeten woningen beschikbaar zijn die passen bij de wensen en financiën van deze groepen en de woonomgeving moet aantrekkelijk genoeg zijn. Voorwaarden hiervoor zijn een hoogwaardig stadcentrum, woonmilieus met onderscheidende kwaliteiten, vitale kernen en een vitaal platteland. De tweede pijler richt zich op voldoende passende woningen voor kwetsbare doelgroepen . Samen met de woningcorporatie wil de gemeente zorgen voor voldoende betaalbare, duurzame en levensloopgeschikte woningen in gedifferentieerde wijken. De essentie van de derde pijler is dat goed oud worden is in Ommen, ook in de kleine kernen. Voorwaarde hiervoor is dat mensen zelfstandig in de kernen kunnen blijven wonen, ook als ze ouder worden en een zorgbehoefte hebben. Hiervoor moeten er voldoende voorzieningen zijn . De gemeente wil het aanbod van woningen voor senioren vergroten, met nieuwbouw rond het centrum van de stad en door bestaande woningen levensloopbestendig te maken.

 

Voor iedere pijler zijn maatregelen geformuleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de onzekere woningmarkt, economische ontwikkelingen en de situatie op de financiële markten. De maatregelen richten  zich op de komende twee jaar en zijn gebaseerd op de huidige economische situatie met geen tot geringe economische groei en een lage rente. De economische ontwikkeling wordt nauw gemonitord. Op basis hiervan wordt over twee jaar opnieuw bepaald welke maatregelen  voor de daaropvolgende twee jaren worden ingezet om de ambities voor 2025 te bereiken. Door deze werkwijze kent de woonvisie de nodige flexibiliteit en kan tijdig worden bijgestuurd.

 

Het concept van de woonvisie wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De raadscommissie bespreekt de concept-visie op 19 maart. De uitkomsten van deze bespreking worden vervolgens in de visie verwerkt. Daarna biedt het college de definitieve woonvisie ter vaststelling aan de gemeenteraad aan. Na vaststelling wordt de visie vertaald naar concrete uitvoeringsmaatregelen en concrete projecten. Deze worden vastgelegd in prestatieafspraken met de woningcorporatie en afspraken met andere partijen, en vertaald in een werkprogramma.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten