Verduurzamen accommodatie door Groene Club

Sportclubs kunnen flink besparen op hun energierekening door te investeren in nieuwe energie. De KNVB en de provincie Overijssel helpen de clubs daarbij.

Door zich aan te melden bij De Groene Club worden de clubs ontzorgd en geholpen bij het verduurzamen van hun accommodatie. De Groene Club is in 2017 gestart met dertig sportverenigingen en breidt nu uit. Voetbal-, hockey- en tennisclubs uit Overijssel kunnen zich tot 31 oktober aanmelden.

 

Energie is vaak één van de grootste kostenposten voor een sportvereniging. Maar het ontbreekt ze vaak aan tijd én kennis om energiebesparing te realiseren. Dat is jammer, want uit ervaring blijkt dat clubs gemiddeld € 7.000,- euro per jaar kunnen besparen op de energierekening. En dat kan dan weer gebruikt worden voor waar het bij de club echt om draait: de sport.

De Groene Club ontzorgt sportclubs op weg naar een duurzamere clubaccommodatie. De club wordt in contact gebracht met een energieadviseur die inzicht biedt in hoeveel een club verbruikt en waar besparing mogelijk is. De adviseur helpt bij het maken van een plan van aanpak en weet welke financieringsmogelijkheden er zijn. Voor veelvoorkomende maatregelen zoals zonnepanelen en ledverlichting, heeft de Groene Club een beste deal geselecteerd. Sportclubs hoeven dus niet zelf op zoek naar een goede aanbieder. En via de provincie Overijssel is vaak een subsidie op de energiebesparingsmaatregelen mogelijk.

Groene sportclubs in duurzame wijken

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB in samenwerking met de provincies Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland. De provincie Overijssel is partner van de Groene Club, omdat het project bijdraagt aan de ambitie energieneutraal te zijn in 2050, te beginnen met 20% nieuwe energie in 2023. Daartoe wordt onder andere gewerkt aan het verduurzamen van wijken en buurten. Daarin staan woningen en bedrijven, maar ook scholen en sportclubs, waar op het gebied van energie vaak nog veel te winnen valt. Het doel is dan ook dat eind 2020 in elk geval 150 sportaccommodaties verduurzaamd zijn.

Aanmelden

Amateurclubs kunnen tot en met 31 oktober 2018 hun interesse kenbaar maken. Dat kan via de website www.degroeneclub.nl, via e-mail info@degroeneclub.nl of telefonisch op 085 – 130 43 89. Na aanmelding neemt de Groene Club contact op om het traject en de voorwaarden toe te lichten.

Foto: Provincie Overijssel

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten