Indrukwekkende herdenkingen

Harry Woertink opende de herdenking bij het monument voor Kamp Erika met de slotwoorden uit Leo Vromans gedicht: “Kom vanavond met verhalen, hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, allen malen zal ik wenen.”

Ook dit jaar kwamen er hier weer meer mensen samen dan de vorige keren. Het zullen er ongeveer 250 geweest zijn. In 2012, toen de dodenherdenking hier voor de eerste keer gehouden werd, waren er nog geen 100 belangstellenden. Kinderen van basisschool Nieuwebrug, die het monument geadopteerd hebben en onderhouden,  droegen een gedicht voor, de burgemeester hield een toespraak. Hij noemde het monument een moeilijk plaats om te herdenken maar ook een mooie plaats om te herdenken.

’s Avonds in Stegeren, waar in de oorlog droppings plaatsvonden, kwamen eveneens velen samen om te gedenken. De Bazuin speelde een aantal stukken en ook hier lazen kinderen, nu van de basisschool Hoogengraven, een gedicht voor. Wethouder Jasper Faijer vertelde over het verzet en hoe mensen hun leven gegeven hebben voor de vrijheid. De twee minuten stilte gingen gepaard met een fikse hagelbui, waarna een prachtige regenboog verscheen. Symbolisch misschien?

Tekst en foto’s (C): Dook van Gils 

 

Artikel delen:
Foto's 5
Gerelateerde berichten