Konijnenbeltsmolen in Ommen op weg naar een maalvaardige korenmolen

Met een gerestaureerde kap en een nieuwe roede, koningsspil en bonkelaar is de Konijnenbeltsmolen in Ommen op weg naar een maalvaardige molen. Meer dan een half jaar is de kap van de korenmolen aan de Zwolseweg 5 er af geweest. Maar dinsdag 2 juli 2019 was het zover dat de kap weer teruggeplaatst kon worden op de molen. Het terugzetten van de kap trok veel bekijks. Een grote kraan zorgde er voor dat de kap weer op de juiste plek werd terug gezet.

Burgemeester

In de molenkap is de windpeluw vervangen. Dit is de balk onder de as en de zogheten burgemeester, de steunbalk die daaronder zit. Verder zijn een aantal gordingen vervangen en alle rietlatten zijn nieuw en is de kap voorzien van een nieuw rietdek. In de molen is het kruiwerk (mechanisme waarop de kap draait) nagekeken en herstelt. De Konijnenbeltsmolen heeft een zogenaamd ‘Engels kruiwerk’, bestaande uit twee rails: een onder- en bovenrail met daartussen de kruirollen. Simpel gezegd zit één rail gemonteerd bovenop de molen, de andere rail onderaan de kap. De onderrail is vervangen door een stevigere uitvoering en is tevens waterpas gelegd.

Zaanstreek

Voordat de Konijnenbeltsmolen in 1806 naar Ommen kwam deed deze dienst als olie- en pelmolen in de Zaanstreek. De Stichting Ommer Molens heeft als wens dat de molen ooit weer maalvaardig wordt. Zo ver is het nog niet. Daarvoor moeten eerst nog molenstenen geplaatst worden. Met een blik op de toekomst is de molen nu wel voorzien van een koningspil en bonkelaar. Die ontbraken tot nu toe. De koningspil is de rechtopstaande as midden in de molen. Deze rust op de zogenaamde ‘Donsbalk’. Deze eiken balk is gezaagd uit de oude lange spruit van molen ‘den Oordt’. De bonkelaar is het tandwiel wat bovenaan de koningspil wordt bevestigd, en zo een haakse overbrenging vormt met het bovenwiel wat rechtstreeks door de wieken wordt aangedreven. Om de molen ooit weer een functie te geven zijn deze onderdelen zeker nodig. Het tijdelijk verwijderen van de kap op de molen was een mooie gelegenheid deze onderdelen terug in de molen de plaatsen”, aldus Bastiaan Woertink, die als molenaar op de Konijenbeltsmolen trots is met het resultaat.

Cultureel Erfgoed

De molen kwam april vorig jaar stil te staan nadat uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gebleken dat de boutverbindingen van de zogeheten ‘gedeelde molenroedes’ van 47 molens mogelijk niet veilig zouden zijn, waaronder die van de Konijnenbeltsmolen. De 22 meter lange roede werd vorig jaar dan ook verwijderd. De kap heeft zolang in de tuin tussen de molen en wooncomplex Het Molenerf gelegen. De Stichting Ommer Molens, die de drie gemeentelijke molens in Ommen beheert, is de bewoners van Het Molenerf dankbaar voor hun medewerking. Zij offerden bovendien een deel van hun tuin op om zo meer ruimte rondom de molen te creëren.

Tekst & foto (C): Harry Woertink

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten