Ommer molens open op Overijsselse molendag

De jaarlijkse Overijsselse Molendag wordt gehouden op zaterdag 14 september. Het is dan tevens Open Monumentendag. Vanaf 10.00 uur zijn tientallen molens te bezoeken in Overijssel.

Molens zijn gezichtsbepalend in ons landschap en het bewaren meer dan waard. De molenaars staan klaar om bezoekers op en rondom hun molen rond te leiden. Ruim 40 molens zijn in Overijssel geopend. Niet alleen de vele korenmolens, maar ook oliemolens zoals in Haaksbergen, Rijssen en Zwolle.

Ook de zaagmolens in Delden, Deventer en Denekamp zijn zeker de moeite waard. En in Twente zijn maar liefst negen mooi gelegen watermolens te bezoeken. Kortom, er is altijd wel een bijzondere molen bij u in de buurt. In Ommen doen achtereenvolgens mee de Besthmenermolen (Hammerweg 59a), de Konijnenbeltsmolen (Zwolseweg 5), molen de Lelie (Molenpad 7) en molen Den Oordt (Den Oordt 7). Ook de Vilsterse molen aan de Vilsterseweg 17 in Vilsteren is opengesteld.

De jaarlijkse Molendag is een initiatief van de Stichting de Overijsselse Molen (SOM) om bijzondere aandacht te geven aan onze molens met hun grote historische waarde. Op de website van de SOM, www.molensinoverijssel.nl, staan alle molens in Overijssel beschreven.

De Besthmenermolen is tevens een van de bezienswaardigheden op de fietsroute van de Open Monumentendag in Ommen. Deze uitgezette fietsroute start tussen 13 en 17 uur vanaf de Kinderboerderij op Landgoed Het Laar. De Konijnenbeltsmolen grijpt de Overijsselse Molendag aan om een feestje te vieren. Om 11.00 uur vindt namelijk door de Ommer wethouder Ko Scheele de officiële ingebruikstelling van de molen plaats, nadat deze een grondige restauratie onderging. Eerder dit jaar werd molenkap vernieuwd en enkele essentiële molenonderdelen vervangen zoals de Koningsspil en bonkelaar.

Foto Piet Venzel (C): de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolseweg 5 in Ommen.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten