Week van de ontmoeting

‘’ Mensen denken vaak dat ik veel vrienden heb, omdat ik actief ben op social media en op Facebook. In werkelijkheid heb ik bijna geen vrienden om leuke dingen mee te doen en ben ik vaak alleen thuis’’.

Van 1 t/m 8 oktober is de landelijke week van de Eenzaamheid, in de gemeente Ommen noemen we dit de Week van de Ontmoeting. Een week waarin speciale aandacht wordt gevraagd voor alle mensen die zich regelmatig  alleen voelen. Mensen die niet zo vaak bezoek krijgen en die weinig gezelligheid om zich heen ervaren. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om familie of vrienden te om zich heen te hebben. Ontelbaar veel mensen in Nederland , jong én oud, voelen zich regelmatig eenzaam.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Gebakjesactie

Het hele jaar door is er aandacht voor het thema Eenzaamheid, maar in de Week van de Ontmoeting wordt het thema extra benadrukt. Op 2 en 3 oktober wordt de gebakjesactie georganiseerd. Inwoners uit de gemeente Ommen kunnen dan op bezoek bij iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Er zijn 440 gebakjes besteld. Dit betekent dat heel veel mensen blij worden gemaakt met een bezoek.

Training Eenzaamheid

Evenmens Ommen, Samen Doen, De Kern en WijZ welzijn hebben de handen ineen geslagen om een training ‘Vrijwillig tegen eenzaamheid’ op te zetten. Werk jij als vrijwilliger in de gemeente Ommen? Dan is deze training wellicht wat voor jou. Tijdens het vrijwilligerswerk kun je mensen tegenkomen die aangeven eenzaam te zijn, of waarvan jij vermoedt dat ze eenzaam zijn. Misschien ken je deze gevoelens zelf ook wel?! Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Is eenzaamheid voor iedereen hetzelfde? En hoe ga je om met eenzaamheid? Deze vragen worden behandeld in de training ‘Vrijwillig tegen eenzaamheid’. De gratis training bestaat uit twee bijeenkomsten en worden gehouden op donderdagavond 28 november en 12 december van 19.30 uur tot 21.00 uur in het Gezondheidscentrum, Jhr. Van Nahuysstraat 66 in Ommen. Opgeven voor de training kan bij Jeannette Donken via jdonken@evenmens.nl.

Meldpunt Eenzaamheid

In de gemeente Ommen is er een Meldpunt Eenzaamheid. Als jij je aanmeldt bij het Meldpunt Eenzaamheid wordt er contact met jou opgenomen voor een kennismakingsgesprek. Er wordt naar jou geluisterd en we proberen de oorzaak van jouw gevoel van eenzaamheid boven water te krijgen. Vervolgens gaan we samen op zoek naar oplossingen waardoor jij je weer beter voelt. Neem voor meer informatie contact op met ommen@wijz.nu of bel naar 0529 – 71 25 00.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten