SamenLoop voor Hoop 2020 gaat van start

“’t Was muisstil… je hoorde alleen het tikken van de kralen op de grond toen Pien de zaal binnenstapte. De Kanjerkralen die je krijgt bij iedere behandeling tegen kanker, of dit nu voor een prikje is of chemokuur. Zij is veertien en heeft een ketting van 601 kralen. Het laatste kraaltje is een bloemetje en dat betekent dat de behandeling is afgelopen”, vertelt voorzitter Arjen Meijer van SamenLoop voor Hoop.

Hij blikt samen met vicevoorzitter Willem van Leussen terug naar de informatieavond van KWF waar alle organisatoren bij elkaar zijn gekomen om informatie te krijgen en ervaringen te delen. “Het is goed om elkaar te spreken, te versterken en te inspireren maar toen Pien Kann in de zaal stond, was zij wel het grote voorbeeld van het ‘waarom’… Waarom wij weer een SamenLoop voor Hoop organiseren in Dalfsen!”

Dit laat niemand onberoerd

De SamenLoop voor Hoop is een 24-uurs wandelestafette waarbij de deelnemers in teams lopen en elkaar aflossen, zodat uit elk team altijd iemand aan het wandelen is. Samenloop voor Hoop Dalfsen start op vrijdag 18 september om 16.00 uur en eindigt op zaterdag 19 september om 16.00 uur. “Dan staan we samen met lotgenoten stil bij kanker én vieren we het leven”, zegt Willem. “Pien was dat kale leukemiepatiëntje met haar knuffelkonijn, het gezicht van een campagne van KWF kankerbestrijding in 2012. Nu is zij ambassadeur van hoop!

Gemiddeld krijgt 1 op de 3 mensen kanker. Iedereen kent wel iemand… Wist je dat in Nederland jaarlijks 12 mensen per uur de diagnose kanker krijgen? Met de SamenLoop voor Hoop brengen we het geld bij elkaar voor kankeronderzoek. Want daardoor wordt de kans op overleven steeds groter. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo’n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte dus is er nog steeds veel geld nodig… Toch is dat niet het meest ‘spannende’, het is juist de saamhorigheid, de openheid en het bespreekbaar maken van deze ziekte in heel Dalfsen en omgeving waar we voor gaan. Het is een evenement dat niemand onberoerd laat!”

Ceremonies en andere activiteiten

Indrukwekkende ceremonies, een gezellige braderie en veel activiteiten maken de SamenLoop voor zowel de bezoekers als de deelnemers tot een onvergetelijk evenement. “Zo lopen de eregasten, mensen die kanker hebben of hebben gehad, mee met de openingsronde onder warme aanmoediging van vrienden, familie en alle andere aanwezigen” leggen de voorzitters uit.

“Als het avond wordt, steken we kaarsen aan en verlichten de kaarsenzakken, met daarop een persoonlijke boodschap, het parcours. Dan staan we stil, steunen we elkaar, herdenken we mensen die zijn overleden aan kanker en steken we mensen die ziek zijn een hart onder de riem. Dat was tijdens de vorige samenloop een emotioneel moment voor veel aanwezigen.” Ook de Kinderloop is weer een onderdeel van het evenement en na 24 uur volgt de slotceremonie. Dan lopen alle deelnemers begeleid door sfeervolle muziek en gehuld in hun paarse shirt de laatste ronde samen. Daarna wordt op het podium bekend gemaakt hoeveel geld er in totaal is opgehaald.

Kick-off in Onder Ons

De organisatie houdt dinsdagavond 25 februari, 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur), een kick-off in Onder Ons (Wilhelminastraat) voor iedere belangstellende, aanmelden is niet nodig. “Leden van de organisatie -en gelukkig staan alle ‘pionnetjes’ op hun plek om te kunnen starten, al kunnen we altijd meer vrijwilligers gebruiken! – maar ook de deelnemers en ambassadeurs, zoals burgemeester Erica van Lente die deze avond ook zal spreken, en sponsoren. We beginnen op nul en zijn zo in het verleden ook gestart: als buren met gesloten portemonnee. Dus iedereen die een warm hart heeft voor deze actie en op welke manier dan ook kan bijdragen, is welkom!” Bedrijven en andere geïnteresseerde sponsoren kunnen zich melden via sponsoringslvhd@gmail.com. De organisatie hoopt ook dat er veel spontane acties ontstaan.

Nieuw initiatief

En nieuw dit jaar is het initiatief van KWF om lokale projecten en vooral preventieprojecten te stimuleren want vier (door het KWF goedgekeurde) projecten maken kans op een percentage van het lokaal binnengehaald bedrag. Deze (preventie)projecten zijn van 1 t/m 28 februari aan te melden via  https://samenloopvoorhoop.nl/lokaleprojecten. “Voorkomen is beter dan genezen”, zeggen de heren.

“Maar dan nog… ook nu we gestart zijn met de organisatie, krijgen we te horen dat een van de vrijwilligers longkanker heeft gekregen! Kanker is een onvoorspelbare rotziekte… Het is dan ook een kippenvel moment om tijdens de samenloop  op de dijk te staan en te kijken naar iedereen die meevecht en laat zien dat er hoop is!

De inschrijving is gestart: https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/overijssel/dalfsen-2020/ en de eerste teams hebben zich al aangemeld!

Lees meer over SamenLoop voor Hoop op www.samenloopvoorhoop.nl

Artikel delen:
Foto's 3
Gerelateerde berichten