Oude eikenboom verworden tot kunstwerk in de natuur op landgoed Eerde

Uit een oude eikenboom afkomstig van landgoed Eerde is een kunstwerk gemaakt dat een dassenburcht voorstelt. Het gaat om een (nagemaakt) dassenburcht op de parkeerplaats voor kasteel Eerde. De maker is houtkunstenaar Maurice de Meijer uit Dalfsen. Ook is een slang in het kunstwerk te ontdekken. Het is allemaal te zien op de parkeerplaats van kasteel Eerde.

Dassen verblijven overdag in een netwerk van ondergrondse tunnels, dat een burcht wordt genoemd. Burchten worden van generatie op generatie gebruikt en kunnen eeuwenoud worden. De das is een nachtdier en schuifelt met zijn neus aan de grond in zijn territorium rond, op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Hij is daarmee een opportunistische alleseter en geen typisch roofdier, omdat hij niet actief op prooien jaagt.

Voor het herstel van de zichtas bij kasteel Eerde onder Ommen moesten een aantal oude bomen wijken. Natuurmonumenten – eigenaar van landgoed Eerde – heeft geen doelstelling voor houtoogst. Het hout dat vrijkomt bij dit soort projecten wordt zoveel mogelijk gebruikt voor verwerking in de bouw of meubels en dergelijke. Een van de bomen is nu dus als kunstwerk teruggeplaatst op landgoed Eerde.

Tekst en foto (C): Harry Woertink 

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten