VWS kiest Saxenburgh ouderenzorglocatie uit voor versoepeling bezoekregeling

De Saxenburgh ouderenzorglocatie Marsch Kruserbrink in Hardenberg is één van de 25 ouderenzorglocaties die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangewezen voor versoepeling van de bezoekregeling. Met ingang van dinsdag 12 mei – de dag van de zorg – is bezoek van één familielid aan een bewoner weer mogelijk.

Saxenburgh Marsch Kruserbrink bestaat uit drie kleinschalige woonzorgvormen voor ouderen; De Meander  voor mensen met psychogeriatrische aandoeningen, De Bekke en De Overlaat voor mensen met somatische aandoeningen. In totaal gaat het om 44 bewoners.

Zorgketen Saxenburgh

“Wij zijn ongelooflijk blij voor onze bewoners en hun familie met de eerste versoepeling van de bezoekregeling. Ruim zes weken hebben bewoners geen bezoek kunnen ontvangen. Dat is erg lang en heel zwaar, juist als je al kwetsbaar bent en ook al doet iedereen zijn uiterste best er iets van te maken om deze periode goed door te komen”, aldus Wouter van der Kam, voorzitter van de Raad van Bestuur van Saxenburgh. “Gelukkig zijn er op deze locatie geen besmettingen geweest.”

In de drie gebouwen van Marsch Kruserbrink is contact op afstand tussen bewoner en familie – via een ontmoetingsraam – niet mogelijk om bouwtechnische redenen. Wel is het goed mogelijk om bezoekersstromen binnen de gebouwen goed te scheiden. Het  feit dat Marsch Kruserbrink deel uitmaakt van de zorgketenorganisatie Saxenburgh, met – nu nog -het Röpcke-Zweers Ziekenhuis en straks het nieuwe ziekenhuis Saxenburgh Medisch Centrum, vormde een belangrijke motivatie voor de keuze van VWS. Medische expertise en expertise op het gebied van infectiepreventie is direct voorhanden en er kan snel geschakeld worden als dat nodig is.

De versoepeling van het bezoek is aan strikte voorwaarden verbonden. Zo mag slecht één vast familielid op een vastgelegd tijdstip op bezoek komen en moeten alle geldende hygiëne maatregelen streng worden toegepast.

Pioniers

Van der Kam: “Het zijn lastige afwegingen die wij met z’n allen noodgedwongen steeds moeten maken, tussen enerzijds maximaal willen beschermen van kwetsbare mensen en anderzijds kwaliteit van leven en welzijn van onze bewoners en hun naasten.  De Cliëntenraad was direct buitengewoon positief over de eerste versoepeling van bezoek. Uiteraard blijft het zaak voor iedereen om waakzaam te blijven. Wij zijn er trots op dat onze bewoners pioniers mogen zijn voor de rest van Nederland.”

Foto: Saxenburgh

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten