14 meter lange totempaal volledig hersteld

Op Scouting buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg staat sinds 1960 een bijzondere totempaal. De paal is recent geheel hersteld en gerenoveerd.

De totempaal is gebeeldhouwd door twee scouts uit Singapore, Chung Sai Hong en zijn broer. De bijna 14 meter hoge totempaal is gemaakt van de Tembusu boom, die groeit in Zuid Oost Azie. Het hout is zeer geschikt voor masten van boten vanwege de hardheid en veerkracht.

De paal werd in 1960 per schip naar Rotterdam aangevoerd en van daar met een vrachtauto met oplegger naar Ommen gebracht ter gelegenheid van de 3e lndaba – een internationaal kamp –  en op het meest centraal gelegen veld van Gilwell Ada’s Hoeve geplaatst.

Chung, inmiddels 81 jaar, is in 1973 en 1979 nog op Ada’s Hoeve geweest en mailde in 2019 met de vraag of de totempaal er nog stond. Gelukkig konden we hem geruststellen. Het is nog steeds de trots van het terrein.

Niettemin hebben we de totem toen nog eens extra geïnspecteerd, waarbij bleek dat de spechten en mieren de paal ernstig hadden aangetast. De paal vergde dringend groot onderhoud. Vanaf vorig jaar is door vele vrijwilligers gewerkt aan het schoonmaken, impregneren, vullen, schuren en schilderen. Ook is de draak weer hersteld met schubben en horens. Stond de paal voorheen in beton, nu is een nieuwe metalen staander gemaakt, waardoor de paal eenvoudiger kan worden neergehaald voor onderhoud.

Al met al heeft de renovatie ruim een jaar geduurd, maar is recent afgerond. De paal werd gelijk gebruikt voor een fotosessie van oud Scouts van de Gilwell training van 1975

Over Gilwell Ada’s Hoeve

Het Scouting kampeerterrein Gilwell Ada’s Hoeve is de bakermat van het toerisme in Ommen. Er wordt als sinds 1923 gekampeerd door scoutinggroepen uit Nederland en het buitenland. Het terrein ligt in een oude bosrijke omgeving van Ommen aan de rivier de Vecht. Jaarlijks kamperen zo’n 6000 scouts en niet scouts op het terrein.

Meer informatie op www.adashoeve.nl en www.openmonumentendag.nl/comite/ommen/

Foto’s (C): : Fotoarchief Ada’s Hoeve

Artikel delen:
Foto's 6
Gerelateerde berichten