Burgemeester Offinga is ongerust over overlastgevende asielzoekers

De overlast van een groep asielzoekers die in het AZC Hardenberg verblijft is de afgelopen periode flink toegenomen. Burgemeester Maarten Offinga is ongerust en zet al zijn bevoegdheden in om de overlast tegen te gaan. “De grens is voor mij bereikt. Het is de omgekeerde wereld dat we als gemeente druk zijn met repressieve maatregelen terwijl de oplossing aan de voorkant zit. We dweilen met de kraan open. Er is een fundamenteel andere aanpak nodig. Ik roep de staatssecretaris op om in actie te komen.”

Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat het asielzoekerscentrum (AZC) Hardenberg tot maart 2026 in Hardenberg kan blijven. De gemeenteraad stelde als voorwaarde dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) het aantal asielzoekers uit veilige landen dat relatief veel overlast veroorzaakt, terugbrengt naar nul. In de bestuursovereenkomst is afgesproken dat er geen overlastgevende asielzoekers meer in het AZC Hardenberg verblijven zodra voor deze groep asielzoekers speciale sobere opvangplekken zijn ingericht.

Burgemeester Maarten Offinga: “We nemen al sinds 2016 onze verantwoordelijkheid in het opvangen van vluchtelingen. Wij moeten en willen er zijn voor mensen die hun land zijn ontvlucht omdat het daar niet veilig is. Maar asielzoekers die overlast veroorzaken, zich misdragen en crimineel gedrag vertonen zijn wat mij betreft niet welkom in Hardenberg.”

 

Het COA heeft de gemeente Hardenberg laten weten dat er nog geen speciale opvangplekken voor overlastgevende asielzoekers beschikbaar zijn. Daarom kan het COA de afspraak met de gemeente nog niet nakomen.

 

 

Artikel delen:
Gerelateerde berichten