Extra opvangplekken voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen

In Nederland is een tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Dit probleem is erger geworden door de Russische inval in Oekraïne. Veel Oekraïense mensen zijn daardoor gevlucht. Ook naar Nederland. Landelijk en in de Veiligheidsregio’s zijn afspraken gemaakt over het regelen van extra opvangplekken voor asielzoekers en voor Oekraïense vluchtelingen. Elke gemeente moet voor extra opvangplekken voor vluchtelingen zorgen, zo ook Hardenberg.

 

Ook de gemeente Hardenberg, met aan het hoofd burgemeester Offinga (archieffoto) levert een bijdrage. In Schuinesloot maakt de gemeente voormalig schoolgebouw De Wegwijzer geschikt voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast vangt de gemeente al asielzoekers op in het azc Hardenberg. De gemeente zoekt nog naar een plek voor tijdelijke noodopvang van asielzoekers.

De gemeente Hardenberg vangt al sinds 2016 vluchtelingen op in het asielzoekerscentrum (azc) Hardenberg. Het azc blijft nog tot 2026 in Hardenberg. Er is plek voor 700 asielzoekers. Sinds vorig jaar mag het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) 25 extra bufferplekken gebruikt voor noodopvang. De gemeente Hardenberg heeft besloten dat deze 25 bufferplekken nog eens een jaar gebruikt mogen worden. Deze plekken zijn bedoeld voor kansrijke of kwetsbare asielzoekers. De gemeente wil geen overlastgevende asielzoekers uit veilige landen opvangen in het azc Hardenberg.

Elke Veiligheidsregio in Nederland moet voor de duur van drie maanden 450 noodopvangplekken voor asielzoekers regelen. Deze plekken worden over de gemeenten in de Veiligheidsregio verdeeld. Dit betekent dat de gemeente Hardenberg voor 86 noodopvangplekken moet zorgen. Het gaat dan om een tijdelijke opvanglocatie waar asielzoekers onderdak, een bed en basisvoorzieningen krijgen. Dit kan ook in een hal zijn. De gemeente Hardenberg zoekt nu naar een plek in de gemeente om zo’n tijdelijke opvanglocatie te maken.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten