Gebiedsverbod voor asielzoeker in Hardenberg

Burgemeester Offinga heeft een gebiedsverbod gegeven aan een asielzoeker. Deze persoon heeft de openbare orde al meerdere keren ernstig verstoord. Er volgen mogelijk meer gebiedsverboden door aangiftes.

 

Het inzetten van deze maatregel is eerder deze maand al bekend gemaakt. Dat gebeurde tijdens het bezoek van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van den Burg, aan Hardenberg. Dat deed hij na de eerdere, duidelijke oproep van burgemeester Offinga.

Samen met verschillende partijen is er gepraat over de mogelijkheden. Er is gekeken naar een compleet andere aanpak van de asielzoekers (vooral uit veilige landen) die overlast geven. De staatssecretaris gaf toe dat er een probleem is met overlast en heeft meerdere vormen van hulp aangeboden. Ook is er gepraat over geschikte oplossingen die wij vrij snel uit kunnen uitvoeren.

Burgemeester Offinga: “In de afgelopen maanden was het bijna dagelijks raak. Met winkeldiefstallen, geweld, drugsgebruik, openbare dronkenschap en zeer ongewenst gedrag naar vrouwen. Ik ben er voor mijn inwoners en dergelijk gedrag tolereer ik absoluut niet. Je bent hier te gast en wilt hier gaan wonen, dus gedraag je dan.”

“Ik trek hier een duidelijke streep, en constateer tot mijn verdriet dat het gedrag van een hele kleine groep Noord-Afrikanen een negatief beeld veroorzaakt rondom het AZC. Hardenberg is een barmhartige gemeente en wij willen mensen die op de vlucht zijn een veilig onderkomen bieden. Ook maatschappelijke initiatieven zoals InBeeld, dragen bij aan het welzijn van deze groep mensen. Daar ben ik trots op. Maar het is intens triest dat deze kleine groep het goede werk wat op een AZC gebeurt zo weet te verpesten”.

Daarom grijpt Hardenberg nu zelf in. Gebiedsverboden worden gegeven, en aan een aantal personen is duidelijk gemaakt dat ze moeten vertrekken.

Offinga: “De staatssecretaris heb ik een kraakheldere boodschap meegegeven: doe wat aan de kleine groep onruststokers en zet ze desnoods (als het niet anders kan) het land uit. Hij erkent deze problematiek en heeft aangegeven hier serieus aan te gaan werken.”

De staatssecretaris heeft hulp aangeboden in de vorm van extra beveiliging. Daarom wordt de beveiliging vergroot. Er komen extra boa’s die zich volledig richten op de omgeving van het AZC. Wanneer de overlast aanhoudt, blijft het overigens niet bij één gebiedsverbod. Dan zullen er actief meer gebiedsverboden worden uitgedeeld.

Er is nu een gebiedsverbod gegeven aan één asielzoeker. Die persoon mag een bepaalde tijd niet in een gebied komen. Dat gebied is door de burgemeester aangewezen. Een zware maatregel waardoor de persoon minder vrijheid heeft. Wordt dit verbod overtreden? Dat is een misdrijf, namelijk huisvredebreuk. Hierop zal de politie samen met de boa’s handhaven.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten