‘Op reis met Vincent van Gogh’ in Ommen

‘Het is hier zo gansch en al wat ik mooi vind’, verzuchtte Vincent van Gogh toen hij vanaf 11 september 1883 in Drenthe verbleef. Hij bleef daar slechts kort, toch had die periode een grote invloed op zijn werk. In de Ccoba-lezing op 10 oktober vertelt Margaret Breukink er alles over. Dit is vanaf 20.00 uur in de Bibliotheek van Ommen.

 

Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. ‘… als ik geen liefde had voor de natuur en mijn werk – dan zou ik ongelukkig zijn.’

In de provincie Drenthe ging Van Gogh op zoek naar het ongerepte landschap waar andere kunstenaars hem over hadden verteld. In zijn ‘Drentse tijd’ maakte Van Gogh veertig schilderijen waaronder Turfschuit met twee figuren en schreef hij 23 brieven. De te grote eenzaamheid en het geldgebrek maakten hem ziek en begin december verliet hij de provincie weer. Voor de beginnend kunstenaar die hij in die periode nog was, blijken zijn maanden in Drenthe meer van meer belang geweest dan meestal wordt gedacht. Alle aspecten van zijn schildersschap zijn hier al aanwezig: geloof, sociale bewogenheid en het zoeken naar een eigen vormentaal.

Deze lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen. Het is aanbevolen om online te reserveren.

De toegangsprijs bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5 euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheeksalland.nl/ccoba, in de bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de voorstelling.

De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen.

 

(Ingezonden bericht)

Artikel delen:
Gerelateerde berichten