College stemt in met tijdelijke huisvesting asielzoekers

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Ommen verzocht om, net als vorig jaar, tijdelijk maximaal 370  asielzoekers te huisvesten op recreatiecentrum Besthmenerberg. Het college stemt in met de opvang, maar verbindt hier wel voorwaarden aan.

 

Het COA heeft de gemeente gevraagd om ook nu weer te helpen bij de opvang van asielzoekers uit de internationale brandhaarden zoals Syrië, Irak en Eritrea. Het COA heeft nog onvoldoende permanente opvanglocaties en zoekt daarom locaties waar de vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen. Omdat deze mensen de vorige periode zo goed in Ommen zijn opgevangen heeft het COA de gemeente en recreatiecentrum Besthmenerberg verzocht weer asielzoekers te huisvesten.

 

Het COA heeft de gemeente verzocht om in de periode van 1 september tot 1 mei asielzoekers te huisvesten. Het college wil deze periode echter terugbrengen naar  1 oktober tot 1 april zodat er nauwelijks overlapping is met het recreatieve gebruik van het park. Ook heeft het college aangegeven dat de opvang de status moet krijgen van een reguliere opvang. Door het als reguliere opvang aan te merken, worden de asielzoekers ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en dan kan de basisschool in Ommen het onderwijs voor de kinderen van asielzoekers structureel organiseren. Ook moet  de normale vergunningenprocedure doorlopen. Dat wil zeggen dat er een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd voor een tijdelijke wijziging van het bestemmingsplan.

 

Op recreatiepark Besthmenerberg zijn in de periode van oktober 2014 tot april 2015 asielzoekers een tijdelijk gehuisvest. Al hoewel toen de voorbereidingsperiode erg kort was, hebben het interkerkelijk samenwerkingsverband, vele vrijwilligers vluchtelingenwerk de mensen gastvrij ontvangen en geholpen. “Het was hartverwarmend om te zien hoe de vluchtelingen uit conflictgebieden hier zijn geholpen, met ondersteuning, onderwijs en kleding. Ik denk dat Ommen ook de komende periode weer haar maatschappelijke betrokkenheid toont en haar gastvrije kant zal laten zien”, al dus burgemeester Marc-Jan Ahne.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten