Foto: Robert Bril

Mogelijk onderzoek naar noordelijke variant N340

Er komt waarschijnlijk toch een onderzoek naar de aanleg van een nieuwe provinciale weg tussen Zwolle en Ommen, de zogenoemde ‘noordelijke variant’. Het initiatief komt van de Statenfractie van de PVV.

 
Twee weken geleden werd duidelijk dat de opknapbeurt van de wegen N340 en N377 veel meer geld gaat kosten dan de 160 miljoen die de provinciale politiek voor het project wil uittrekken. Eerder was een budget van 260 miljoen euro beschikbaar voor het project, maar de politiek vond dat bedrag niet meer verantwoord in een tijd van economische crisis. De 100 miljoen die werd bespaard zou onder meer moeten worden gebruikt om de N35 tussen Zwolle en Almelo aan te pakken. De politiek staat nu voor de vraag om alsnog extra geld uit te trekken voor de N340 en N377, of op zoek te gaan naar alternatieven zoals de PVV voorstelt. Dat laatste voorstel lijkt nu de steun te krijgen van de VVD, CDA en D66 en daarmee is er een politieke meerderheid.

 

D66-verkeerswoordvoerder Gerrit van Hofwegen: “Wat mij betreft hoeft er niet een heel uitgebreid onderzoek te komen naar zo’n noordelijke variant, maar ik wil in dit stadium best graag weten hoeveel zo’n variant nou kost om een goede afweging te maken. Wij zijn in principe tegen de aanleg van nieuw asfalt, maar misschien is de noordelijke variant wel veel goedkoper dan het huidige plan. Het is ook goed richting de inwoners van het gebied zelf. Veel mensen daar spreken nu opnieuw de nadrukkelijke wens uit voor een noordelijke variant. Hopelijk komt er op deze manier snel duidelijkheid welke optie voor het Vechtdal de beste is.”

 
De ChristenUnie is minder enthousiast over het idee, maar staat binnen de coalitie alleen. Gedeputeerde Bert Boerman (CU) die verantwoordelijk is voor het dossier, gaf een week geleden nog tijdens een besloten overleg aan, niets voor een onderzoek te voelen. De Statenvergadering begint woensdag om 14:00 uur op het provinciehuis in Zwolle. Verschillende belangengroeperingen uit het Vechtdal hebben al aangegeven bij de vergadering aanwezig te zijn. Het is nog niet bekend wanneer het onderwerp precies op de agenda van de vergadering staat.

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten