Spannende tijden voor openluchtzwembad Olde Vechte

Het hoogseizoen is in volle gang bij openluchtbad Olde Vechte in Ommen. Veel mensen komen genieten van het zwemmen in de buitenlucht. Het zwembad is open dankzij de inzet van ruim zeventig vrijwilligers. Omdat veiligheid boven alles gaat, kan er alleen gezwommen worden als er genoeg professioneel toezicht is. Een groep vrijwilligers is hier speciaal voor opgeleid. Maar meer toezichthouders zijn zeer welkom.Hannina Bosscher is de toezichtcoördinator van zwembad Olde Vechte. Zij vertelt: “We merken dat nog wel eens het idee leeft dat, omdat we bij Olde Vechte allemaal vrijwilligers zijn, de toezichthouders niet professioneel opgeleid zouden zijn. Dat is dus zeker wel zo! Alle toezichthouders die bij Olde Vechte aan het bad staan, hebben een cursus tot life guard gevolgd. Zij weten hoe ze toezicht moeten houden en hoe te handelen bij een noodsituatie. Deze life guards kunnen reddend zwemmen en levensreddende eerste hulp bieden, waaronder het reanimeren van zowel volwassenen als kinderen. Onder deze vrijwilligers zijn ook mensen die beroepsmatig al weten hoe ze eerste hulp moeten verlenen, zoals verpleegkundigen, politieagenten en ambulancepersoneel. Ook de kwaliteit van het zwemwater is een verantwoordelijkheid van de toezichthouders. Twee maal daags voeren ze een controle uit.”

Constant alert
“Er staan altijd twee toezichthouders aan het bad,” zegt Hannina Bosscher. “En bij drukke dagen hebben we er wel drie of vier nodig. Ze moeten constant alert zijn, dus ze mogen niet te lang achter elkaar werken. Daarom hebben we veel toezichthouders nodig die elkaar af kunnen lossen. Ik doe graag een oproep aan mensen die mee willen helpen. Als u beroepsmatig al in het bezit bent van een EHBO-diploma, is dat een groot voordeel. Of uw inzet nu klein of groot kan zijn, alle hulp is welkom om te voorkomen dat het bad sommige zomerdagen zou moeten sluiten vanwege onvoldoende toezicht. ”

Proefseizoen
Nadat begin 2014 duidelijk werd dat de gemeente Ommen het zwembad uit financiële overwegingen wilde afstoten, ontstonden al gauw initiatieven om het open te houden. Hieruit is een stichting ontstaan die geleid wordt door een vrijwillig bestuur. Het zwemseizoen 2015 is een proefperiode om te zien of het bad open kan blijven met de inzet van vrijwilligers. Ook is het aantal bezoekers van belang. Dus door te komen zwemmen, sponsort u het zwembad en vergroot u de kans op behoud van het bad! Op www.openluchtbadoldevechte.nl kunt u lezen wanneer er spelletjesmiddagen zijn bij het zwembad en wat de actuele openingstijden zijn.

Artikel delen:
Foto's 2
Gerelateerde berichten