Koopzondag Ommen heeft zich gevestigd

De laatste koopzondag van een reeks van vier in Ommen zit er op. Voor- en tegenstanders op een rij gezet, lijkt vooral het publiek dik tevreden over de proef. HVO-voorzitter Peter Klein Heerenbrink is ook dik tevreden. En de Christen Unie weet het nog zo net niet.

Daarmee is de balans achteraf hetzelfde als de balans vooraf. Het publiek – vooral ook waanzinnig veel toeristen – vindt dat wel makkelijk, die openingstijden op zondag, maar ook aantrekkelijk, omdat je dan op zondag ook je uitje hebt.

De HVO was groot voorstander van de proef en is daarom niet geheel onlogisch ook achteraf heel tevreden. Maar ze hebben de bezoekerscijfers ook aan hun zijde: het was knetterdruk al die zondagen.

Raadslid Richard Veurink van de ChristenUnie wil nog wel eens weten of de ondernemers echt veel meer verkocht hebben, daarmee zijn dubbele agenda van het geloof en de zondagrust maskerend.

Maar Veurink heeft zelfs de dominee niet achter zich.

De proef moet nog geëvalueerd worden. In die evaluatie zullen voors en tegens als hierboven de revue passeren. Maar tegenhouden lijkt niet meer te kunnen. Klein Heerenbrink kijkt daarom al vast een beetje vooruit. Hij denk aan naast deze vier koopzondagen ook aan voor- en najaar en in de Kerstperiode. Kortom: als de toeristen nar Ommen komen, dan zouden de winkels wel wat extra open mogen, op zondag vooral. Het laat zich raden dat dat extra omzet genereert, dat veel winkeliers daar voor zijn, dat de gelovigen tegen zijn, en dat de toerist er gelukkig mee is.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten