Foto: Vechtdal Centraal

Snel Internet stap dichterbij voor bewoners buitengebied

Snel Internet is een flinke stap dichterbij voor bewoners van het buitengebied van Ommen en Dalfsen. Vechtdal Breed heeft afspraken gemaakt met CIF om snel glasvezel in de buitengebieden van Ommen en Dalfsen aan te kunnen leggen. Vechtdal Breed is een samenwerking tussen Stichting Breedband Buitengebied Dalfsen en Stichting Vechtdal Breed (Ommen en omstreken).

De ruim 4.500 huishoudens op afgelegen plekken kunnen binnenkort eenzelfde aanbod krijgen als in het aangrenzende glasvezelgebied dat is uitgerold door Cogas. Zij krijgen daarmee toegang tot supersnel internet en hoge kwaliteit televisie. Zodra de helft van de bewoners zich heeft ingeschreven, wordt direct begonnen met de graafwerkzaamheden. Voordat het inschrijvingsproces start moeten er eerst nog afspraken worden gemaakt met de gemeenten Dalfsen en Ommen over graafwerkzaamheden, leges en herbestrating.

Kosten
De glasvezelaanleg gebeurt zonder eenmalige aansluitkosten. Om de aanleg van glasvezel financieel haalbaar te maken, wordt van bewoners in het buitengebied een maandelijkse vastrechtvergoeding van €9,95 gevraagd. Dit bedrag is gekoppeld aan het abonnement bij een dienstenaanbieder. Het is op dit moment nog niet bekend welke dienstenaanbieders meedoen en op welke termijn bewoners worden benaderd met het nieuwe aanbod.

Vechtdal Breed verwacht dit in de komende maanden bekend te maken. De Dalfser en Ommer stichtingen gaan zich middels hun omvangrijke achterban van plaatselijke belangen, LTO en ondernemersclubs inspannen om die 50% aanmeldingen zo snel mogelijk te bereiken. De realisatie van de klus is dan voor CIF.

Hoogste tijd
Peter Swager van Stichting Breedband Buitengebied Dalfsen laat weten: “Dit aanbod betekent dat nagenoeg iedereen tegen scherpe prijzen telefonie, internet en televisie kan kijken, terwijl de prestatie qua snelheid van internet en de kwaliteit van TV kijken vele malen verbeterd worden. Luisterend naar de berichten uit ons buitengebied is het ook de hoogste tijd!”

“We krijgen hiermee een toekomstbestendige infrastructuur voor supersnel internet binnen handbereik”, reageert Gerrit-Jan Hagedoorn van Stichting Vechtdal Breed. “Het is een unieke kans en supergoed voor de leefbaarheid van het buitengebied. Met het aanbod dat er nu ligt verwachten we een zeer snelle vraagbundeling. Deze kans zullen mensen niet graag laten lopen.”

Eén doel

“Wij merkten bij het eerste contact dat Vechtdal Breedband één doel voor ogen heeft, en dat is om iedereen van glasvezel te voorzien”, aldus Martijn Visser van CIF. “Veel bewoners zijn nu al enthousiast en willen graag aansluiten op het te realiseren glasvezelnetwerk. Alle reden om nu zo snel mogelijk de afspraken concreet uit te werken.”

CIF is samen met Cogas Kabel Infra al actief in gebieden rond Hardenberg en Twente en grenst daarmee aan het Vechtdalgebied. Visser: “Doordat het grenst aan de andere gebieden waar we actief zijn, is dit de ideale combinatie wat het maakt tot een sterk plan waar we zo spoedig mogelijk mee aan de slag willen.”

Artikel delen:
Gerelateerde berichten