Statenleden op bezoek bij Overijsselse waterschappen

Op woensdagochtend 2 december brachten leden van Provinciale Staten van provincie Overijssel een kennismakingsbezoek aan de dagelijks besturen van de Overijsselse waterschappen Groot Salland, Reest en Wieden, Rijn en IJssel en Vechtstromen.

De provincie en de waterschappen hebben een nauwe band met elkaar. De organisaties en bestuurders komen elkaar tegen en hebben elkaar nodig in het dagelijks werk. “Dan is het goed om kennis te delen en elkaar goed te kennen”, aldus Stefan Kuks, voorzitter van het Overijssels Dijkgravenoverleg en watergraaf van Vechtstromen.

De statenleden werden ontvangen door een afvaardiging van elk van de vier waterschapsbesturen in museum Twentse Welle in Enschede. Daar werden zij ingeleid in het waterschapswerk en werd er gediscussieerd over concrete werkzaamheden waar provincie en waterschap elkaar ontmoeten of samenwerken. Aan de hand van vier thema’s werd door de voorzitters van de waterschappen een toelichting verzorgd op de wijze waarop de waterschappen bijdragen aan de hoofdopgaven van de provincie Overijssel.

Klimaat

Watergraaf Kuks van waterschap Vechtstromen vertelde over de innovaties in waterbeheer, zoals de toepassing van Building with Nature-technieken bij het oppervlaktewaterbeheer, de beweging Klimaatactieve Stad en aan de impuls die hedendaags waterbeheer levert aan de (regionale) economie. Dijkgraaf Marga Kool van waterschap Reest en Wieden nam het gezelschap mee in de actuele klimaat- en wateropgaven en de kerntaken van het waterschap: de zorg voor voldoende water (niet te droog en niet te nat) voor alle verschillende gebruikers, de juiste kwaliteit oppervlaktewater en de zuivering van afvalwater.

Waterveiligheid

Aansluitend besteedde dijkgraaf Herman Dijk aandacht aan waterveiligheid: het hoogwaterbeschermingsprogramma en de meerlaagsveiligheid in de IJssel-Vechtdelta. Naast preventie door de bouw van dijken (1e laag) maken we Nederland veiliger door de ruimtelijke inrichting slimmer te benutten (2e laag) en door de rampenbeheersing beter op orde te hebben (3e laag). Tot slot gaf dijkgraaf Hein Pieper (waterschap Rijn en IJssel) de statenleden een toelichting op de inzet van de waterschappen op de thema’s energie en duurzaamheid. Steeds vaker wordt op rioolwaterzuiveringen energie en grondstoffen teruggewonnen uit afvalwater. Waterschappen werken daarmee aan het sluiten van de kringloop en een circulaire economie.

Kristalbad

Aansluitend werd een bezoek gebracht aan het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede. Een project waar gemeenten, provincie, natuurorganisaties, waterschap en tal van andere organisaties nauw hebben samenwerkt, zodat verschillende doelen (waterveiligheid, waterkwaliteit, natuur, recreatie en ruimtelijke kwaliteit) samen zijn gekomen en tot stand zijn gebracht. Een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerking.

Kennispark

Het geslaagde bezoek werd afgesloten op de innovatiecampus van het Kennispark van Universiteit Twente. Daar werd de waarde van samenwerking tussen de drie O’s – onderwijs, ondernemers en overheid – belicht. De 24-uurs creathon afgelopen weekeinde op het Kennispark, waarin studenten het klimaatprobleem in steden op energieke wijze benaderden, was een mooi voorbeeld daarvan.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten