Foto: Harry Woertink

Huize Henan: van burgemeesterswoning naar hotel-restaurant

In 1906 gebouwd als woning voor de burgemeester heeft de statige “Huize Henan” aan Hammerweg 40 in Ommen niet alleen verschillende functies gehad, maar ook verschillende benamingen. Na bewoning, school, pension en vakantie- en conferentieoord is de voormalige burgemeesterswoning nu een hotel-restaurant met namen die variëren van het Reggehuus, EurOase, de Herbergier en Wildthout. Het monumentale pand kent een rijke historie.

Henan

In 1906 wordt mr. Anne Gerard Wolter baron Bentinck (1874-1937) benoemd tot burgemeester van Stad-Ommen en Ambt-Ommen. Behalve burgemeester volgt voor hem ook een aanstelling als plaatsvervangend-kantonrechter aan het Kantongerecht in Ommen. De baron is getrouwd met Jacoba Ursula Philipse (1879-1971). Uit dit huwelijk worden twee dochters geboren: Anna Cornelia Bentinck (Anna, 1902) en Henriette Adele Bentinck (Hennie, 1905). Na zijn benoeming in Ommen zoekt burgemeester Bentinck een nieuw onderkomen in Ommen. Hij koopt grond van baron Rudolf Theodorus van Pallandt en vervolgens verrijst een riante villa met garage, tennisbaan en bergplaats aan de weg Ommen-Hellendoorn. Een fraai aangelegde tuin met vrucht- en andere bomen en moestuin ontbreken evenmin. Dit alles aaneengelegen en solide afgerasterd met een grootte van 3 hectare. De villa krijgt de naam “Huize Henan”. Dat laatste zijn de beginletters van de roepnamen van de twee dochters Hennie en Anna). Volgens het telefoonboek uit 1915 was Huize Henan één van de vijf in Ommen met een telefoonaansluiting. Het telefoonnummer van baron Bentinck was 1; het gemeentehuis had nummer 2,  de gebroeders De Haas met een exportslagerij hadden nummer 3, baron van Pallandt in Eerde nummer 4 en als laatste met telefoonnummer 5 was de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek “de Vechtstreek”.

Bentinck

Het burgemeesterschap in Ommen duurt voor baron Bentinck niet lang. In 1916, als er tien jaar opzit vraagt hij eervol ontslag als burgemeester van Ambt- en Stad Ommen om te worden opgevolgd door C.E.W. Nering Bögel. Daarmee komt ook een einde aan de bewoning van Huize Henan. Baron Bentinck vertrekt naar landgoed Schoonheeten onder de gemeente Raalte. Vanaf dat moment is het baron Bentinck van Schoonheeten. Hij heeft vervolgens verschillende commissariaten en blijft tot 1920 plaatsvervangend-kantonrechter. Hij is lid van de gemeenteraad van Raalte. A.G.W. Bentinck van Schoonheeten overlijdt in 1937 op 63-jarige leeftijd. De ouders van A.G.W. Bentinck van Schoonheeten zijn Rudolph Floris Carel baron Bentinck heer van Buckhorst (1847-1921) en Henriette Adèle barones van Pallandt, vrouwe van Schoonheten (1850-1916). Een broer van A.G.W. Bentinck van Schoonheeten was Maximiliaan Robert Bentinck (1882-1961), die van 1925 tot aan zijn overlijden op Huis Beerze heeft gewoond.

Te koop

Na het vertrek van Bentinck in 1916 wordt Huize Henan via krantenadvertenties te koop aangeboden als “Buitenplaats in Ommen” met tussen haakjes geschreven: “Een mooie bosrijke streek in Overijssel”. Verder meld de annonce dat de buitenplaats gelegen is op een heuvelachtig terrein op een van de mooiste punten van de gemeente Ommen. Aan de harde weg Ommen-Hellendoorn op circa 10 minuten afstand van de lijnen Zwolle-Mariënberg en Ommen-Deventer. De villa is van alle gemakken voorzien zoals met elektrisch licht en koud- en warmwaterleiding. Aspirant-kopers moeten zich melden bij notaris A.G.Bloem in Ommen. Huize Henan wordt in 1916 verkocht aan baron Ph. D. van Pallandt, die in 1913 van zijn eerder genoemde oom baron R.T. van Pallandt alle bezittingen van landgoed Eerde erfde. Baron Ph. D. van Pallandt heeft goede contacten met de Theosofische Vereniging. Daaruit ontstaan dat in de twintiger- en dertiger jaren de Sterkkampen van de Orde van de Ster in het Oosten met Krishnamurti naar landgoed Eerde komen. En dat leidt er weer toe dat een Pythagorasschool voor onderwijs op theosofische grondslag in Huize Henan wordt gevestigd. Gebrek aan ruimte zorgt er ook voor dat baron Ph. D. van Pallandt in 1927 onder architectuur van ir. Sangster een nieuw schoolgebouw met badkamer en bibliotheek laat bouwen aan de Koesteeg. Hij doet dat mede als aandenken aan zijn moeder Edith en geeft de school ook haar naam: Edith-school.

Reggehuus

Henan blijft dan tot de Tweede Oorlog een Vegetarisch Pension. In de oorlog 1940-1945 komt Henan in het bezit van de Duitse bezetter. Na de oorlog wordt Henan weer voortgezet als pension. Wegens vertrek naar buitenland draagt eigenaar M.G. van Raalte in 1952 het beheer van het vakantieoord Huize Henan over aan het vakverbond NVV. De leden van het NVV waren er al regelmatig te gast. Ook de vrouwengroep van het NVV houdt er de zogeheten vrouwenkampen, een initiatief dat uiteindelijk leidt tot de oprichting van de NVV-Vrouwenbond. Het NVV gaf de exploitatie van het gebouw in handen van de Stichting Jeugdkampen, die ook op de Besthmenerberg actief waren. In 1954 was de bouwkundige situatie van het gebouw dermate slecht dat besloten werd tot een grondige restauratie. Op 16 juni 1956 is het zover dat NVV-voorzitter M. Oosterhout officieel een vernieuwde Henan kan openen. De naam Henan wijzigt in Het Reggehuus.

Toelstra-oord

De stichting Toelstra-oord, onderdeel van het NVV in Beekbergen neemt de exploitatie over. Met inbegrip van enige kamers in een bij het gebouw gelegen koetshuis, biedt het Reggehuus in 1956 plek aan 64 gasten, verdeeld over 2 tot 6-persoonskamers. Op de achter het gebouw gelegen heideveld staan een aantal houten bungalows. In 1961 worden 10 modern uitgeruste bungalows in gebruik genomen. De bewoners betrekken de maaltijden uit het hoofdgebouw. In 1972 is de ingebruikname van 30 nieuwe zomerbungalows, gebouwd in vijf sets dan zes stuks. Deze huisjes zijn voor ‘zelfverzorgenden” ingericht. De behoefte aan accommodatie voor het organiseren van cursussen voor vakbondsleiders en kader wordt steeds groter bij het NVV. Gedurende 9 maanden per jaar biedt het Reggehuus hiervoor  tot 1978 onderdak. De vakantiegangers kunnen de drie zomermaanden en de Kerstweek komen logeren. Het NVV scholingswerk wordt met ingang van 1978 verplaatst naar Epe, zodat het Reggehuus geheel voor vakantiedoeleinden beschikbaar is. Een vast gezicht bij het Reggehuis vanaf 1963 tot 1994 is Jan Brandwacht. Hij heeft de zorg voor de grote tuin en op zaterdag de ontvangt van nieuwe vakantiegasten.

EurOase

In de tachtiger jaren wordt de villa met zomerhuisjes door het FNV, als opvolger van het NVV, verkocht aan EurOase. Een landelijk recreatiebedrijf die zich toelegt op de verhuur van zomerhuisjes. In Ommen wordt gekozen voor de naam: EurOase bungalowpark en hotel ’t Reggehuus. Begin negentig komt het vakantiepark in handen van de Ommer projectontwikkeling Ids Bakker. Het terrein met de zomerhuisjes wordt ontwikkeld en aan particulieren verkocht. Het aan de noordkant gelegen lager gedeelte wordt bestemd voor de bouw van woningen aan het tegenwoordige Reggehof.

Wildthout

Het gebouw ingericht als hotel-restaurant kent verschillende opvolgende eigenaren. De familie De Gier start begin negentig onder de naam “De Herbergbier”. Begin 2008 wordt het bedrijf overgedragen aan Bonnie en Wim Wildeboer en noemen het “Wildthout Hotel en Restaurant”. In juni 2016 kopen Niek en Petra van Duuren het pand en zijn dan de trotse eigenaren van het hotel met 21 kamers, vergaderruimte en een á la carte restaurant. De naam hebben zij gewijzigd in “Charme Hotel Wildthout”. Voor meer foto’s zie de website www.oudommen.nl.

Artikel delen:
Foto's 2
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten