Foto: Dook van Gils

Bijenvereniging Ommen start cursus bijenhouden

Bijen vliegen er op het ogenblik amper meer, maar de bijenvereniging zit niet stil. Eind februari start de Basiscursus Bijenhouden op Kasteel Eerde. In zes theorielessen, gehouden op donderdagavond, en tien praktijklessen op zaterdagen in de periode april tot september, gevolgd door een NBV-erkend examen, leren aspirant-bijenhouders de kneepjes van het bijenhouden.

Deelnemers krijgen een eigen bijenvolkje en worden persoonlijk begeleid. Wat ruimte om huis is prettig natuurlijk, maar cursisten hoeven niet perse in het buitengebeid te wonen. Omdat de bijenvereniging aan alle deelnemers voldoende tijd wil kunnen besteden, bestaat de groep cursisten uit maximaal 12 personen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers.

Jannes Vos en Piet Zijlstra, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de Bijenvereniging Ommen, zijn al jaren imker. Wat is er nou zo leuk aan bijen houden? Jannes: “Als ik bezig ben met de bijen, vergeet ik de dagelijkse beslommeringen. Je bent letterlijk in en met de natuur bezig.” Piet vult aan: “Het is een fascinerende bezigheid. Je werkt met levende have, je kunt niet plannen hoe een jaar gaat lopen. Je bent heel weersafhankelijk, dat zorgt altijd voor verrassingen en dat maakt het echt spannend.”

Bijen hebben het moeilijk de laatste decennia. De Varoamijt is een van de boosdoeners, het gebruik van neonicotinoïden (chemische bestrijdingsmiddelen) een andere. Bijen kunnen dus wel wat extra aandacht gebruiken. “Goede fokprogramma’s zijn noodzakelijk,” vertelt Jannes, “Je kunt het geloven of niet, maar er zijn speciale broedmachines voor koninginnenteelt. Cursisten leren we er alles over.”

Bij de nieuwe kinderboerderij op het Laer, krijgt Bijenvereniging Ommen een heuse bijenstal. De bestuursleden zijn daar zeer verguld mee. Piet: “Er zal permanente voorlichting zijn over bijen, er komt zicht op bevolkte kasten en mensen kunnen soms, met een speciaal pak aan, dicht bij de kasten komen. Dat is leuk en leerzaam. Bijen zijn zulke mooie en nuttige diertjes!” Voor aanmelding: www.bijenhouders.nl. Informatie: Piet Zijlstra 0529-456537.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten