Foto: Eigen foto

Vechtgenotenrit op zaterdag 4 juni

Velen kijken er al een jaar reikhalzend naar uit: de Vechtgenotenrit! Een gratis dagje uit voor kinderen die zelf of binnen het gezin te maken hebben (gehad) met kanker. Voorzitter Roos ter Beek is samen met een aantal andere vrijwilligers al tijden bezig met de organisatie van deze unieke rit.

Het is de zesde keer, dat de Vechtgenotenrit gehouden wordt. Het eerste jaar waren er ongeveer 35 kinderen, nu doen er ruim 70 aan mee, voornamelijk uit de regio. De motorrijders komen uit het hele land en er is er zelfs een uit België, die voor de derde keer meedoet, en een uit Duitsland. Roos: “Voor de motorrijders is het ook een soort reünie. Een aantal van hen doet regelmatig mee aan zulk soort ritten. Wat onze rit uniek maakt is dat niet alleen voor kinderen is, die zelf kanker hebben of gehad hebben, maar dat het ook  voor kinderen is die er binnen het gezin mee geconfronteerd zijn. Dat kan kanker zijn bij een ouder, maar ook als er een broertje of zusje aan kanker lijdt, of erger, aan kanker is overleden. Dat heeft veel impact op een kind. Deze dag is er juist voor om even niet aan kanker te denken, maar om gewoon te genieten en weer even helemaal kind te kunnen zijn.”

Dit jaar gaat de rit op 4 juni naar Giethoorn, waar van alles te beleven is voor de kinderen, met ongeveer 300 deelnemers: kinderen, ouders, motorrijders, trickers, vrijwilligers, verkeersregelaars en artsen. Voor kleinere kinderen, die nog niet achterop een motor kunnen zitten en voor ouders, rijdt er een oude schoolbus mee. Roos: “Het is best stoer om achterop een motor te zitten. De kinderen vinden het geweldig als er langs de route publiek staat om te zwaaien. We lassen dan ook altijd een paar zwaaimomenten in. Dan genieten die kinderen zo! Daarom rijdt er dit jaar een paar minuten voor de stoet uit een klein vrachtwagentje met een geluidsinstallatie, die aankondigt dat er een colonne motorrijders aankomt van maar liefst twee kilometer lengte. We hopen dat dat extra mensen op de been brengt. In de week vóór de rit, staat de route op de site en dan is precies te zien, hoe laat de stoet ergens langskomt. We zijn tussen 15.00 en 16.00 uur terug in Ommen en doen dan een rondje om de kerk. Het zou geweldig zijn als er dan ook mensen langs de kant staan om te zwaaien. En we zeggen bij voorbaat al sorry voor iedereen die even geduld moet hebben als de stoet langskomt”

Dat de rit altijd een groot succes is, blijkt wel uit het feit, dat de dag ná de rit, families zich al opgeven voor het volgende jaar. Er zijn ook heel mooie contacten ontstaan tussen families onderling, maar ook tussen motorrijders en families. Het Jan en Minie de Wilde Fonds levert een grote financiële bijdrage aan de Vechtgenotenrit, verder zijn er ondernemers uit het hele Vechtdal die grote en kleine bedragen doneren of arbeid en materiaal inzetten. Iedereen werkt mee op vrijwillige basis, ook de arts en de politieagenten die meegaan. “Die doen dat niet alleen omdat het voor een goed doel is,” zegt Roos ter Beek enthousiast, “maar juist omdat het zo leuk is!”

Kijk voor meer informatie op www.vechtgenotenhuis.nl.

Artikel delen:
Gerelateerde berichten