Foto: Harry Woertink

Feestweek rond 170-jarige molen De Lelie van start

Drie draaiende molens in Ommen en een gezellige sfeer rondom de molen De Lelie. Dat kenmerkte de start van de feestweek ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van molen De Lelie aan het Molenpad van molenaar Anton Wolters.

Rondleidingen voor de schooljeugd, demonstraties van de broodbakker, proeverijen, oude ambachten en kraampjes met allerlei informatie met als middelpunt het molenaarsechtpaar Anton en Rita Wolters. “Anton gefeliciteerd”, laat een bezoeker weten op het moment dat hij molenaar Wolters van de jarige molen de hand schudt. De reactie van de altijd goed gestemde en lachende Wolters: “Je moet mij niet feliciteren, maar de molen”. De bezoeker: “Jawel. Ik moet jou feliciteren. Als jij er niet was geweest; dan was de molen er ook niet meer”. Zo maar een moment op de feestweek die de band typeert die ambachtelijk korenmolenaar Anton Wolters heeft met het molenaarsvak en de molens.

Ook wethouder Ko Scheele roemde de activiteiten van de molenaar en de binding met de molen. De wethouder onderstreepte het belang van goed functionerende windmolens: cultureel erfgoed die voor Ommen het visitekaartje zijn. Onder grote belangstelling werd de feestweek door de wethouder officieel geopend met het hijsen van de vlag van de Stichting Ommer Molens. Onder de aanwezigen ook oudmolenaar Lex Hollak, die in 1983 Anton Wolters de eerste beginselen van het molenaarsvak leerde.

Tot de activiteiten van de jarige molen behoorde ook het 24 uur aaneendraaien van de molenwieken van de Molen Den Oordt en de Konijnenbeltsmolen, onder het motto “Wij draaien door”. Met de naam “Lelie Wit” is tevens een nieuw biertje geïntroduceerd en ook het “Molensteenbroodje Anton”. Ook scholen waren op de Lelie uitgenodigd. De leerlingen werden door de molenaar rondgeleid. De meelzolder en de steenzolder werden bezocht voor uitleg over de techniek en de werking van de molen. Daarna mocht iedereen een eigen broodje vorm geven en afbakken in een takkenbosoven.

Artikel delen:
Foto's 8
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Foto: Harry Woertink
Gerelateerde berichten