Laat autopech je vakantie niet verpesten

Er is geen slechter moment voor autopech dan net voor of tijdens je grote vakantiereis. Je vakantie zien verpest worden door een enorme vertraging of een onverwachte garagefactuur is voor veel mensen dan ook een echte nachtmerrie. Om dit te vermijden geven we je hieronder een aantal tips om je wagen te controleren voor een grote reis. Als je deze punten vooraf checkt kun je met een veel geruster gevoel op reis vertrekken.

Veel mensen kiezen ervoor om nog snel een afspraak met hun garagist te maken voor ze vertrekken maar vaak vergeten ze daarbij dat die garagisten natuurlijk ook op vakantie vertrekken. En zo komt het dat heel wat autobezitters met een wagen op reis vertrekken die helemaal niet gecontroleerd is. Dat laatste is vragen om problemen natuurlijk. Als je geen zin hebt om je garagist voor een eenvoudige check-up te betalen dan kan je volgende punten perfect zelf controleren.

Check-list van controlepunten vooraleer met je wagen op vakantie te vertrekken

  • Laat de filters van uw airconditioning vervangen en de koelvloeistof opvullen. Zeker in zuiderse landen is een goed werkende airconditioning essentieel, vooral als je bijvoorbeeld in de file moet staan. 
  • Controleer of er geen barstjes in je voorruit zitten die plots groter zouden kunnen worden.
  • Ook al ben je niet van plan om ’s nachts te rijden, controleer toch altijd de werking van de koplampen. Je weet nooit of je niet onverwacht vertraging oploopt en in het buitenland zijn de autosnelwegen en kleine wegen vaak slechts schaars verlicht. Ook de richtingaanwijzers en remlichten moeten natuurlijk gecontroleerd worden.
  • Controleer de niveaus van alle vloeistoffen: olie, koelvloeistof, remvloeistof, ruitensproeimiddel en stuurbekrachtiging.
  • Controleer je banden en de diepte van het profiel. Controleer ook de bandenspanning. Heb je winterbanden voor een wintervakantie gemonteerd? Of dan toch tenminste all season banden? Zomerbanden zijn absoluut geen aanrader op besneeuwde bergwegen.
  • Controleer de schokbrekers en de remschijven. 
  • Ververs de olie.
  • Check of de ruitenwissers niet versleten zijn.
  • Controleer de veiligheidsgordels

Elk van deze punten kan je perfect zelf controleren. Als je dit nooit gedaan hebt en je twijfelt kijk dan bijvoorbeeld eens op het YouTube-kanaal van de Nederlandse wegenwacht. Daarop staan veel filmpjes waarin stap per stap getoond wordt hoe je te werk moet gaan. Veel succes, en geniet van je vakantie! 

Artikel delen:
Gerelateerde berichten