‘What If?’: theatervoorstelling over jonge mantelzorgers

Maandagavond 21 november was er in de middelbare school De Passie in Wierden een bijeenkomst over het project ‘Jonge Mantelzorgersvriendelijke scholen’, dat is ontwikkeld door Evenmens, informele zorg voor elkaar (voorheen Vrijwillige Thuiszorg) in samenwerking met theatergroep Bint. Zij heeft een theatervoorstelling ontwikkeld die zich toespitst op het leven van een jonge mantelzorger thuis, op school, en in relaties met vrienden.

Reacties op de avond: “De voorstelling was raak! Wij als consulenten waren blij te zien dat er zoveel aspecten van het leven van de jonge mantelzorger aan het licht werd gebracht, een voorstelling die écht duidelijk maakt hoe het kan zijn om jonge mantelzorger te zijn. Het was indrukwekkend, we vielen van verbazing in verdriet en hebben gelachen.”

Dat het een indrukwekkende voorstelling was, was ook te zien aan de bezoekers waaronder docenten, ouders, collega’s, maatschappelijk werkers, zusterorganisaties, maatjes van jonge mantelzorgers en jonge mantelzorgers, die geïnterviewd zijn om mee te werken aan dit stuk. De jonge mantelzorgers zeiden: “alles is herkenbaar, ik zou willen dat mijn docenten dit zagen.” Een leraar noemde dat nazorg wel heel belangrijk kan zijn, want welke emoties komen los? Tenslotte is 1 op de 4 kinderen jonge mantelzorger.

Het theaterstuk geeft een kijk op je eigen leven, of je mantelzorger bent of niet. Als medeleerling krijg je meer begrip voor je klasgenoot omdat hij of zij thuis heel andere taken heeft dan jij. De reden waarom hij wéér te laat is, of een afspraak moet afzeggen, begrijp je nu beter. Er is hulp en ondersteuning te krijgen voor jou als mantelzorger. Of wil je er graag even tussenuit, dan kan er een oplossing worden gezocht. Weet jij bij wie je terecht kunt?

Evenmens, informele zorg voor elkaar heeft dit project ontwikkeld voor scholen in middelbaar onderwijs, maar ook voor basisscholen is het project in ontwikkeling. Het doel van het project is, de mentoren, leerkrachten, jonge mantelzorgers en hun medeleerlingen bewust te maken van het combineren van de taken en verantwoordelijkheden die je als jonge mantelzorger hebt in je leven als jong mens. Als er begrip en ondersteuning is voor de jonge mantelzorger, kan dat ervoor zorgen dat de jonge mantelzorger zich minder belast voelt.

Wil je als professional meer informatie over het project Jonge Mantelzorgersvriendelijke scholen, of wil je informatie over de andere vormen van ondersteuning voor jonge mantelzorgers, neem dan contact op met Ellen Bokdam, projectmedewerker Jonge Mantelzorgers bij Evenmens op 0548-638830 of per mail ebokdam@evenmens.nl.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten