Verborgen schatten in oale groond vertellen het verhaal van Dalfsen

DALFSEN – Hoe mooi kan het zijn? Graven in oale groond naar het verleden tijdens de nieuwe archeologische opgravingen naar de schat van Dalfsen. Tweehonderdtwintig mensen uit het hele land schreven zich in voor dit bijzondere project.

Zij gingen maandagochtend aan de slag op een voetbalveldgrote kavel aan de Gerner Es, grenzend aan woonwijk in wording Oosterdalfsen. Door elk een flinterdun laagje grond met de bats af te schrapen gaven de tienjarige Niek de Ruiter uit Koekkoek, loco-burgemeester Klaas Agricola en archeoloog Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten het
startsein voor fase twee van de opgraving.

Laag voor laag wordt de aarde afgestoken, zand wordt gezeefd, er wordt gefotografeerd en gedocumenteerd en er zal vooral worden genoten van deze bijzondere zoektocht naar een rijk verleden. De opgraving wordt begeleid door ADC ArcheoProjecten en een groep archeologiestudenten. Zij staan de vrijwilligers – jong en oud – bij met raad en daad. Een van hen is amateur-archeoloog/historicus Ab Goutbeek. Met zijn ruim tachtig jaar ging hij minitieus te werk met zijn schep  en maakte een beginnetje voor de andere schatgravers. De jonge leu, alles is relatief in vergelijking tot 5500 jaar geschiedenis onder het aardoppervlak, gaan vier weken lang in de
weer om een stuk van het Dalfser verleden te ontrafelen. Twee jaar geleden, in 2015, ontdekten archeologen in dat gebied het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa. Ze deden opmerkelijke vondsten die wezen op een rijke nederzetting. Er werden onder meer trechterbekers, kettingen en een koningsgraf gevonden.

Vandaag al werden oude karresporen, musketkogels en scherfjes van aardewerk aangetroffen, alsmede botfragmenten die wijzen op een crematie. Volgende week worden de eerste vondsten getoond. De eerste week van september moet het project zijn afgerond. Medio januari wordt het gebied bouwrijp gemaakt en verrijzen er woningen.

De opgraving is dagelijk te volgende via de webcam.
http://webwatch.nu/projecten/schat-van-dalfsen/?_sp=ab8dae43-0d5d-43ab-83ac
-d504c8becf04.1502714997749

Artikel delen:
Gerelateerde berichten