Kinderen scheiden niet

Tijdens de opleiding familiemediation moeten wij, de studenten, met onze ogen dicht zitten terwijl we een ballon vasthouden. De docent loopt dreigend om ons heen en prikt af en toe een ballon kapot. Ik voel me bang en onzeker. Wanneer komt er weer zo’n harde knal en hopelijk prikt zij niet mijn ballon kapot. Een mooie metafoor van hoe een kind zich kan voelen in een onstabiele thuissituatie.

Een scheiding is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een gezin kan gebeuren. Ouders blijven ook na de scheiding samen de verantwoordelijkheid voor de kinderen houden. Hoewel je geen partners meer bent, ben je nog wel ouders samen en dus word je ook geconfronteerd met zaken van je ex-partner die je nu juist zo vervelend vond.

De belangrijkste regel is heel voor de hand liggend maar in de praktijk nog wel eens lastig: Gebruik je kinderen niet om gelijk te krijgen. Kinderen kiezen niet voor een scheiding en willen ook niet voor één van de ouders kiezen.

Een belangrijke (misschien wel de belangrijkste) taak van de scheidingsbemiddelaar/ mediator is dan ook te waken over de belangen van de kinderen. Je kunt dan denken aan samen voorbereiden hoe je het de kinderen gaat vertellen en waar je daarbij aan moet denken, het maken van een ouderschapsplan en natuurlijk ook wie welke kosten gaat dragen. Hoe beter dit allemaal wordt besproken en vastgelegd hoe makkelijker het over het algemeen in de toekomst verloopt.

Ik schreef het al eerder, in de praktijk blijkt de overgang van partners naar alleen nog maar ouders best wel lastig. Wat daarbij kan helpen is een lijstje maken met dingen die je leuk vindt aan de ander als ouder, dat is vaak een eye-opener.

Benieuwd hoe een scheiding met een bemiddelaar in zijn werk gaat? In mijn volgende column schrijf ik er meer over. Daarnaast houd ik regelmatig inloopspreekuur. De eerstkomende spreekuren zijn op maandag 11 december van 19 tot 21 uur en dinsdag 12 december van 10 tot 12 uur in de Dorpszaal van het Cultuurhuis in Stadshagen. Je kunt me ook bellen of mailen met vragen of voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Hoe vertel ik het de kinderen?

Voer het gesprek zodra de scheiding onvermijdelijk is. Bespreek het samen met hen op een rustig moment. Kinderen hoeven niet alles te weten en zeker geen volwassen details.

Vertel de kinderen in ieder geval:
– Dat jullie niet meer samen in één huis
willen wonen
– Dat het niet hun schuld is maar te
maken heeft met problemen tussen jullie
– Dat er niets verandert aan de liefde voor
hen en dat jullie er samen voor hen
zullen zijn
– Dat het besluit definitief is en dat zij
niets kunnen doen om jullie weer bij
elkaar te brengen

Leg concreet uit:
– Wat er gaat veranderen
– Hoe jullie de zorgtaken gaan verdelen.

Tip: Bied kinderen geen keuzes, zodat ze niet hoeven te kiezen tussen papa en mama en zich zorgen maken om de andere ouder. Natuurlijk mogen zij wel hun wensen uiten.

De ScheidingsMakelaar regelt samen met jullie de complete scheiding tegen een vaste all-in prijs. Een werkbaar ouderschapsplan is hier een belangrijk onderdeel van. Ik zie het als mijn taak de scheiding overzichtelijk te maken en jullie te helpen focussen op een toekomst waarbij jullie met respect met elkaar om kunnen blijven gaan.

Karen van der Toolen
Tel. 06 – 3612 4219
toolen@scheidingsmakelaar.nl
www.scheidingsmakelaar.nl

Artikel delen:
Gerelateerde berichten