Vraag het de Specialist: Trouwen in 2018

Ik hoorde laatst dat wie vanaf volgend jaar in het huwelijk treedt dat niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen doet. Maar wat zijn de nieuwe spelregels bij trouwen vanaf 2018 precies? Waarom is hiervoor gekozen en wat houden de veranderingen precies in?

Als je voor 1 januari 2018 gaat trouwen en je maakt geen huwelijkse voorwaarden, dan trouw je in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat je bij scheiding alle bezittingen en schulden, die je ieder apart of samen hebt, fifty fifty deelt. Maar ook een studieschuld die een van jullie beiden heeft, moet bij scheiding voor de helft ook door de ander afgelost. Wat je niet deelt bij een scheiding zijn erfenissen en schenkingen waarvan de gever heeft vastgelegd dat deze bij een scheiding niet gedeeld hoeft te worden. Als dat niet is gebeurd, deel je ook een erfenis of schenking als je gaat scheiden.

 

Als je na 1 januari 2018 gaat trouwen en je maakt geen huwelijkse voorwaarden, dan trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen deel je dan niet bij een scheiding. Het maakt daarbij niet uit of je die vóór of tijdens het huwelijk hebt gekregen.

 

Bij een scheiding deel je wel fifty fifty het inkomen en vermogen dat je tijdens het huwelijk krijgt en de schulden die je tijdens het huwelijk aangaat. Denk bijvoorbeeld aan een creditcardschuld of een lening die je afsluit. Ook deel je fifty fifty de bezittingen en de schulden die jullie vóór het huwelijk al samen hadden, zoals een huis dat jullie samen hebben gekocht.

 

Dit stelsel komt overeen met de huidige maatschappelijke opvatting en sluit beter aan bij andere Europese rechtsstelsels.

 

Via www.trouwenengeldtest.nl kunnen jullie uittesten wat het beste bij jullie past. Je kunt bij ons ook een afspraak maken voor een trouwen&geld-consult: wij zoeken dan samen met jullie (verder) uit wat het beste bij jullie past.

 

Inloopspreekuur

Elke maandagavond is er van 19.00-21.00 uur een gratis inloopspreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u met al uw notarieel-juridische vragen binnenlopen.

 

Notarispost Ommen

Vrijthof 8 /A Ommen

Tel. 0529 – 712 523

www.notarispostommen.nl

Artikel delen:
Gerelateerde berichten