Rectificatie

Door een fout van onze zijde is in de laatste editie van het Ommen-Hardenberg Magazine (maart 2018) een fout geslopen. In het artikel vraag het de specialist van De ScheidingsMakelaar Zwolle is per abuis een foute vraag geplaatst waardoor vraag en antwoord nu niet overeenkomen. Wij bieden hiervoor onze excuses aan en plaatsen hierbij alsnog de juiste vraag met het bijbehorende antwoord.

[Relaties] De ScheidingsMakelaar

Mijn ex en ik wonen nu nog samen in hetzelfde (koop)huis, maar dat wordt steeds ingewikkelder gedurende het scheidingsproces, emotioneel gezien. Zijn er speciale regelingen omtrent wonen voor gescheiden stellen? En wat zijn veelgemaakte afspraken omtrent wonen en zorg?

ANTWOORD

Heel logisch dat het niet meer lukt om samen in een huis te wonen. In de praktijk blijkt steeds dat de wederzijdse tolerantie sterk afneemt nadat eenmaal de keuze is gemaakt om te gaan scheiden. Irritaties nemen dan snel de overhand en dat werkt niet bevorderlijk voor het maken van afspraken voor de toekomst.  Het is lastig om deze vraag in algemene bewoordingen te beantwoorden aangezien het antwoord afhankelijk is van praktische en financiële mogelijkheden. Een scheidingsbemiddelaar zal daarom altijd aandacht besteden aan dit onderwerp in een eerste gesprek onder het “kopje”: Zijn er zaken die snel geregeld moeten worden totdat de scheiding definitief is.

Er is een aantal mogelijkheden:
Meestal blijft degene die het grootste deel van de week voor de kinderen zorgt in het huis. De ander kan dan een tijdelijke woning zoeken. Sommige gemeenten bieden zogenaamde short stay woningen aan, speciaal bedoeld voor mensen die door relatieproblemen in acute huisvestingsnood komen. Een andere optie is een recreatiewoning huren in de buurt, veel parken bieden speciale tarieven voor langere verblijven.

Een andere vorm die wel eens gekozen wordt is het zogenaamde birdnesting. De kinderen blijven in de echtelijke woning en de ouders vliegen als vogels in en uit. Dit is voor de kinderen prettig maar vraagt veel van de volwassenen. Overigens is het zo dat degene die vertrekt nog twee jaar lang de hypotheekrente af mag trekken voor haar/zijn eigendomsdeel. Dat geeft voldoende tijd om een meer duurzame oplossing te vinden voor het woningprobleem.

Karen van der Toolen
Scheidingsmakelaar

De ScheidingsMakelaar
Tel. 06 – 3612 4219
toolen@scheidingsmakelaar.nl
www.scheidingsmakelaar.nl
www.mediationpraktijkzwolle.nl

Artikel delen:
Gerelateerde berichten