Open dag TCO 23 maart: Tennis is voor alle leeftijden

Tennis is de tweede sport in Nederland. Dat is niet raar als je bedenkt dat tennissers doorspelen tot op hoge leeftijd. Hoe jonger je begint met tennis hoe gemakkelijker je het leert.

In de praktijk wordt vaak met tennis begonnen als andere sporten niet meer zo goed gaan, bijvoorbeeld door blessures. Daarom bestaat de instroom bij de tennisclub niet alleen uit junioren maar ook uit dertigers, veertigers en ouder. Over de groep die begint te tennissen na hun 55-ste levensjaar gaat dit artikel. Bij Tennis Club Ommen (TCO) zijn er drie drukbezochte ochtenden in de week speciaal voor SeniorenPlus. De leeftijd varieert dan van 55 tot 85 jaar.

De tennissers geven aan dat fit blijven natuurlijk belangrijk is maar dat het plezier dat ze beleven aan het spel en de gezelligheid zeker zo belangrijk zijn. Tennis is bij uitstek een sport die je tot op hoge leeftijd kunt blijven beoefenen. Iedereen kan leren tennissen ook al ben je de 60 gepasseerd.

Janny Kremer (64) is een half jaar geleden gestart met tennis bij TCO. “Ik heb nog nooit een balsport gedaan en dacht dat ik te oud was om het te leren. Maar met wat begeleiding heb ik de basis nu onder de knie en speel ik drie keer in de week. Ik vind het geweldig. In het voorjaar ga ik les nemen. Ik vind het heerlijk dat het in de buitenlucht is en dat je gelijk kunt meedoen en partijtjes spelen.

Je krijgt soms aanwijzingen en zo leer je het spelenderwijs. De gezelligheid is een groot pluspunt zoals bij het nazitten en tijdens de toernooitjes die worden georganiseerd. Je wordt hier als nieuweling opgevangen en wegwijs gemaakt en kunt op de woensdagavond gelijk meedoen aan de beginners inloop. Nu app ik met een vriendin om af te spreken, de banen zijn altijd open, dat is heel flexibel.” Janny bewijst dat je nooit te oud bent om te starten met tennis.

Tennis is een lifetime sport

Bij tennis kun je enkelen (1 tegen 1) of dubbelen (2 tegen 2). Ouderen spelen vooral dubbel. Dit vraagt minder van het uithoudingsvermogen en het verhoogt de gezelligheid. Zowel gemengd dubbel als heren- of damesdubbel is mogelijk.

Op de tennisbaan ontstaan er spontaan tennisrelaties in de vorm van tennismaatjes. Zij spreken af om te tennissen buiten de inloopmogelijkheden.

Joke (71) en Henk Schuurman (77) zijn partners die meerdere keren in de week te vinden zijn op de tennisbanen van TCO en dat al 53 jaar! Zij speelden al samen tennis op de eerste tennisbaan van Ommen, die toentertijd achter hotel Paping lag.

Tennis is voor hen van grote betekenis in hun leven. Zij spelen met een vaste groep tennismaatjes twee keer in de week maar doen ook aan toernooien mee, zowel bij TCO als bij andere clubs. Joke en Henk zijn ervan overtuigd dat je met tennis gelukkiger oud wordt. Je blijft leniger, fitter en slanker en je slaat de stress van je af. En ze hebben er veel kennissen aan overgehouden. “Wij kunnen dit zo lang blijven doen omdat tennis een relatief veilige sport is, vooral in vergelijking met contactsporten. We hebben geen enkele angst voor blessures. In die meer dan 50 jaar hebben we nauwelijks blessures gehad.”

Open dag zaterdag 23 maart

Op zaterdag 23 maart houdt TCO een open dag van 13.00 – 16.00 uur. Er zijn wedstrijden te zien, je kunt zelf een balletje slaan, kennismaken met Tennisschool Drive en alle informatie over TCO krijgen. De open dag is uiteraard voor alle leeftijden!

Iedere woensdagavond vanaf 19.30 uur is iedereen welkom bij de beginners- en herstarters inloop om kennis te maken met tennis bij de TCO. Rackets zijn aanwezig.

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten