Ommen herdenkt op 4 mei oorlogsslachtoffers op diverse plaatsen in de gemeente

Op diverse plekken in de gemeente Ommen worden op zaterdag 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperatie worden herdacht.

Kamp Erika

De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg. In verband met de plechtigheden elders in de gemeente is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd vooruitgeschoven en begint om 17.30 uur. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Bij het monument staat de tekst: ‘Nederland gedenk. Ter nagedachtenis aan hen die deze weg gingen naar het concentratiekamp Erika, waar tussen ’42 – ’45 talloze Nederlanders zijn vernederd, gemarteld en vermoord’. Kamp Erika was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) in Duitse handen.

Het programma op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit: om 17.30 uur verzamelen op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur het gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur klinkt The Last Post en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.

Gemeentehuis Ommen

In Ommen start het programma om 19.45 uur bij het gemeentehuis. Dit jaar werken mee aan de dodenherdenking kinderen van basisscholen Het Koloriet en Guido de Brès. Verder scoutingroep Van Pallandt, het Ommer mannenkoor en muziekvereniging Kunst na Arbeid. Aan het einde van de herdenking worden de namen voorgelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Aansluitend vindt het defilé plaats.

Beerzerveld/Mariënberg

In Beerzerveld/Mariënberg worden de doden herdacht bij het NS monument en het monument 1940-1945 aan de Nieuweweg. Dit oorlogsmonument is een beeld van een treurende moeder met kind. “Een dochter zonder vader, een vrouw zonder haar man. De oorlog scheurde het gezin uit elkaar. De mannen te werk gesteld, de vrouwen bleven achter. Sterke vrouwen met verdriet”, aldus de tekst op de sokkel. Onder het beeld de namen: P.H. Wolfert, W. Oordt, M. Grendelman, K. Huibers, H. de Lange, G.W. Nijboer, G. Oosterveen en H.J. Schippers.

Acht namen van mensen uit Beerze, Beerzerveld, en Mariënberg. Acht namen van mensen die indertijd ruw uit het hart van hun familie en uit de samenleving zijn weggerukt. Het beeld van een moeder met dochter waarbij het meisje het hoofd omhoog geheven heeft naar de moeder: zoekend naar steun en troost, terwijl ook de moeder haar hoofd omhoog heft en haar arm beschermend om het meisje heeft gelegd. Op deze plek leeft de herinnering voort.

Om 19.30 uur verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het “NS monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.

Stegeren

De herdenking in Stegeren wordt gehouden bij het monument op het voormalig droppingsveld aan de Stegerdijk. De plechtigheid hier begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord klinkt om 19.45 uur door Frits Welink, voorzitter van Plaatselijk Belang Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, toespraken en kranslegging. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die klaar staan.

Lemele

In Lemele vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoesignaal, waarna het 2 minuten stil wordt.

Vervolgens worden kransen gelegd namens de inwoners van Lemele en namens de gemeente Ommen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aan deze korte plechtigheid deel te nemen en om 19.55 uur aanwezig te zijn.

Tekst: Harry Woertink

Foto: Monument Beerzerveld/Mariënberg

Artikel delen:
Foto 1
Gerelateerde berichten